Airbnb-verhuur in Utrecht drastisch afgenomen: 'Tijd zal leren of dit blijvend is'

© ANP
UTRECHT - De verhuur van Airbnb's in Utrecht heeft door de coronacrisis een duikvlucht genomen. Dat blijkt uit de zesde rapportage van de universiteit in opdracht van de gemeente. Gekeken is naar de periode juni 2020 tot en met juni 2021.
Het percentage actieve, zeker één keer verhuurde Airbnb’s, nam met 43,7 procent af tot 1.216 ten opzichte van de vorige periode. Het aantal verhuurde nachten daalde met 68 procent tot 55.030. Ook het gemiddeld aantal verhuurde nachten per Airbnb ging omlaag en kwam voor het eerst sinds de monitoring onder de 60.

Prijzen wel omhoog

De gemiddelde prijs per nacht daalde opvallend genoeg niet. Gemiddeld werd voor een overnachting 106,90 euro betaald, 10 procent meer dan in 2019. Vooral de prijsstijging bij kamers was aanzienlijk, een overnachting in een privékamer was in de huidige periode 19 procent duurder dan in 2019.
"De prijsstijging is opmerkelijk, aangezien andere cijfers laten zien dat de vraag naar Airbnb’s sterker lijkt afgenomen te zijn dan het aanbod van Airbnb’s", vermelden de onderzoekers. De verklaring ligt volgens hen in de samenstelling van het overgebleven aanbod. Zo nam het aantal hotels, hostels of bed & breakfasts toe op Airbnb en werden minder woningen of kamers bij mensen thuis aangeboden voor vakantieverhuur. Ook nam het aantal Airbnb’s in het dure historisch centrum iets toe.

Geleidelijke afname

De onderzoekers signaleren ook dat de reguliere toeristische sector, waaronder hotels, relatief snel herstelde van lockdowns en strenge maatregelen, terwijl bij de Airbnb's al sinds het begin van 2020 sprake is van een geleidelijke afname.
Het hoogste aantal Airbnb’s in Utrecht werd vijf jaar geleden al bereikt. Na de snelle opkomst van het verhuurplatform tussen 2015 en 2017, lieten de cijfers in de laatste edities van de Airbnb-monitor steeds relatief kleine en gelijkmatige veranderingen zien.

Blijvend veranderd?

Nu is het beeld voor het eerst sterk gewijzigd. Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te concluderen dat de pandemie de dynamiek blijvend veranderd heeft. "De komende periode moet uitwijzen in welke mate dit herstelt wanneer (internationale) reisbewegingen weer toe gaan nemen en wat de impact van de op 1 juli 2021 ingevoerde registratieplicht voor het verhuren van gehele woningen gaat zijn."
Het effect van de registratieplicht voor het verhuren van gehele woningen, die vorige zomer werd ingevoerd, is overigens nog niet terug te zien in de laatste monitor. De nieuwe Wet Toeristische Verhuur is onder meer ingevoerd om overlast door Airbnb-verhuur tegen te gaan. Airbnb weigert vanaf 1 januari 2022 advertenties zonder registratienummer op haar site op te nemen. Tot nu toe hebben zich in Utrecht 586 verhuurders geregistreerd.