Studenten Universiteit Utrecht schrijven geen paper, maar maken een podcast: 'Loop ik nou over dode mensen?'

UTRECHT - De meeste studenten die een onderzoek uitvoeren, schrijven daar uiteindelijk een uitgebreide scriptie, paper of thesis over. Zo niet vier studenten van de Universiteit Utrecht, die vonden dat het een stuk spannender kon. Over hun onderzoek naar Middeleeuwse grafmonumenten maakten zij een heuse podcast, 'Loop ik nou over dode mensen?'
In elke aflevering wordt een ander grafmonument onder de loep genomen. De eerste aflevering gaat over de graftombe van Anthonis Taets van Amerongen, die in 1555 overleed en sindsdien in de Utrechtse Domkerk ligt. Hij was een zogeheten kanunnik, een titel voor bepaalde geestelijken binnen enkele christelijke kerkgemeenschappen. Ook was hij de zoon van Willem Taets van Amerongen, burgemeester van Utrecht.
Er liggen in de Domkerk nog steeds resten van het lichaam van Anthonis Taets van Amerongen. En niet alleen van hem. Toen de Domkerk werd gerenoveerd in de 19e eeuw zorgde dat voor een verschuiving van andere grafplaten. Daardoor liggen er nu meerdere mensen onder de graftombe van Taets van Amerongen.
UU-studenten maken podcast over Middeleeuwse grafmonumenten: 'Loop ik nou over dode mensen?'
Modern verhaal
Studente Eva Luberti was meteen onder de indruk van het grote geraamte dat op de tombe te zien is. "Ik was daar wel heel erg nieuwsgierig naar, en dan ligt het ook nog eens in de Domkerk. Dat speelde voor mij extra mee in mijn keuze om onderzoek te doen naar deze graftombe."
Docent kunstgeschiedenis Sanne Frequin zag direct de meerwaarde van een podcast. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als wetenschapper ook aan mensen buiten de wetenschap vertelt waar je mee bezig bent. Juist zoiets als grafmonumenten lijkt in eerste instantie misschien niet iets waarvan je denkt: 'Nou, dat is super interessant', maar wat zo knap is aan deze studenten is dat ze van dit thema een modern verhaal hebben gemaakt."
Luister de eerste aflevering van de podcast hier: