Japanse namaak-Dom wordt nog Utrechtser met stuk échte Dom

UTRECHT - Zelfs de kenners zullen misschien even met hun ogen moeten knipperen: kijken ze nu naar de Utrechtse Dom of naar een toren die er verdacht veel op lijkt? Het gaat om dat laatste. Dit is de Japanse replica van de Utrechtse trots en je vindt hem in een themapark in de buurt van de grote stad Nagasaki. Maar vanaf vandaag is die Japanse namaak-Dom een klein stukje Utrechtser: er is een stuk van de échte Domtoren in het park geplaatst.
De Japanse Domtoren.
De Japanse Domtoren. © Huis Ten Bosch - Nagasaki, Japan
Dat stuk is afkomstig van 'onze toren' en geschonken door de stad. Het gaat om een kanthogel: een ornament van 300 kilo dat met de restauratie van de Dom (de échte) van de toren is gehaald. In Japan wordt het stuk steen met enthousiasme onthaald, zegt de curator van het park, Sayako Tachibana. "We zijn er heel erg blij mee! Themapark Huis Ten Bosch bestaat dit jaar dertig jaar en door dit cadeau wordt de band tussen Nederland en Japan sterker."
Want dat die band er is, moge duidelijk worden uit het feit dat het uitgestrekte park vol staat met Nederlandse iconische (en minder iconische) gebouwen. Je vindt er niet alleen een Domtoren, maar ook onder meer het Utrechtse Academiegebouw, Kasteel Nijenrode, het Amsterdamse station, het stadhuis van Gouda en de Oude Kerk van Delft. Maar, benadrukt Tachibana: de Dom is wel hét symbool van het themapark.

Waarom een Dom in Japan?

Of je nou in een bootje over de Japanse grachten vaart of in een fietskarretje wordt rondgereden: vanaf bijna overal is de namaak-toren zichtbaar. In de woorden van Tachibana klinkt gepaste trots. Volgens haar was het een logische keuze om Nederlands hoogste kerktoren na te bouwen. "Sinds het eerste idee van het park wilden we een replica van de Dom als symbool van het park. Zodat het zou opvallen."
De Japans Dom is bijna overal in het park te zien.
De Japans Dom is bijna overal in het park te zien. © Huis Ten Bosch - Nagasaki, Japan
Daarnaast vielen ze ook als een blok voor de rest van Utrecht stad, zegt ze. Dat vanwege iets wat ze de "schoonheid en stedelijke structuur" van Utrecht noemt. Op de vraag wat ze daar precies mee bedoelt, antwoordt Tachibana: "Utrecht is iets hoger gebouwd dan bijvoorbeeld Amsterdam. Voor de Japanners is het waterniveau in Amsterdam of andere Nederlandse steden te dichtbij en een beetje beangstigend."
Naast het bezoeken van de nep-Dom, die je ook kunt beklimmen, is er in het park genoeg te doen. Zo is er een Nijntje-winkel en vind je er een hamburgertent die 'Bikken Bikken' heet. Om alles een nog Hollandser tintje te geven, zijn de gebouwen zelfs opgetrokken uit Nederlandse stenen. "Bezoekers kunnen ervaren dat ze in Nederland zijn zonder dat ze daarvoor Japan hoeven te verlaten", zegt Tachibana. "Ook hebben we bijzondere dingen, zoals bloemen, natuur en een scala aan muziekshows."

300 kilo op de post

Het idee om een échte Domsteen cadeau te doen, ontstond bij Utrecht Marketing. "We wisten al jaren dat er een replica van de Dom in Japan staat", laat een woordvoerder weten. "Dat maakt ons als Utrechters natuurlijk een beetje trots." Als dank voor die replica, bedacht het team dit cadeau. "Maar ook om te laten zien dat de Domtoren bruggen slaat tussen generaties en landen. Hoe mooi is het dat gasten van het park voortaan een écht stukje toren daar aantreffen?"
Het stuk werd in juni vorig jaar van de toren gehaald.
Het stuk werd in juni vorig jaar van de toren gehaald. © Jelmer de Haas
In juni werd het stuk steen al van de toren gehaald. Dat gebeurde in het kader van de grootschalige restauratie. Daarbij worden de stenen die oud en versleten zijn van de toren gehaald om te worden vervangen voor een nieuw exemplaar.
Voordat het ornament in januari op de post naar Japan werd gedaan, was het eerst nog een tijd te zien bij de VVV in de stad. Daarna is het met het vliegtuig het naar Japan gevlogen, waar medewerkers van het park het grote stuk steen met een vrachtwagen hebben opgehaald.
Het Utrechtse ornament komt aan in het park in Japan.
Het Utrechtse ornament komt aan in het park in Japan. © Huis Ten Bosch - Nagasaki, Japan
Vandaag kreeg het Utrechtse ornament zijn eigen plekje in park Huis Ten Bosch tijdens een feestelijke ceremonie waar onder andere de Nederlandse ambassadeur in Japan bij was. Voortaan kunnen bezoekers het stuk steen bezichtigen naast de namaak-Dom.
De Japanse Domtoren wordt een stukje 'Utrechtser' met ornament van echte Dom.
De Japanse Domtoren wordt een stukje 'Utrechtser' met ornament van echte Dom. © Utrecht Marketing
Zelf een kijkje nemen in het park zonder naar Japan te hoeven vliegen? Dat kan via Google Street View of via één van de vele vlogs op YouTube: