Jordy Zuidam over ontslag René Hake: 'De slechte reeks duurde te lang, het besluit was onvermijdelijk'

UTRECHT - Na zestig wedstrijden als hoofdtrainer van FC Utrecht is er dinsdag een einde gekomen aan het dienstverband van René Hake in de Galgenwaard. Onder leiding van de Drent beleefde FC Utrecht dit seizoen de beste competitiestart uit de clubgeschiedenis. Maar het verval was erg groot, en dus was het besluit voor technisch directeur Jordy Zuidam onvermijdelijk. "Het blijft altijd heel lastig. Maar wij denken dat het op dit moment de juiste beslissing is."
Technisch directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht over het ontslag van René Hake
Vlak na de kerst rommelde het al bij FC Utrecht. Het team was in een dip beland, en van de hosannastemming die er in het begin van het seizoen was, was weinig meer over. Toch mocht Hake toen blijven. "Dat komt door de reeks van wedstrijden die we in 2021 hebben gespeeld", verwijst Zuidam naar de start van dit seizoen, de beste seizoensstart in de clubgeschiedenis. Vanaf november gingen de resultaten tegenvallen. "Maar toen zagen we nog voldoende perspectief", aldus de technisch directeur.
We hebben voor het duel tegen FC Groningen al gezegd dat zijn contract niet verlengd zou worden
Jordy Zuidam
Na de nederlaag van zondag tegen FC Groningen was Hake tegenover RTV Utrecht enigszins geïrriteerd, omdat FC Utrecht hem nog steeds geen duidelijkheid had gegeven over zijn toekomst. Maar die duidelijk was er al lang, zegt Zuidam. "We hebben voor die wedstrijd al gezegd dat zijn contract niet verlengd zou worden, maar dat hij het seizoen zou afmaken met heel duidelijke doelen. Dat was alleen nog niet naar buiten gebracht."
Er klonk de laatste tijd regelmatig kritiek dat Hake de spelers niet meer beter maakte. Maar het was vooral de slechte reeks die de doorslag gaf voor Zuidam. "We hadden na elf wedstrijden 23 punten en uit de zestien wedstrijden daarna hebben we 17 punten gehaald. En je blijft wel hopen dat je het kunt draaien en er werd ook keihard gewerkt, maar op een gegeven moment duurt het te lang en dan ontkom je niet aan zo'n beslissing."

Kruys tussenpaus

FC Utrecht geeft na het vertrek van Hake duidelijk aan dat Rick Kruys tot het einde van het seizoen hoofdtrainer is in de Galgenwaard. Volgend jaar staat er een nieuwe trainer voor de groep. "Ja, maar er zijn nog geen gesprekken gaande", stelt Zuidam. "Maar we hebben ons huiswerk gedaan en we weten welke opties er zijn."
Kruys staat daar dubbel in, stelt Zuidam. "Hij voelt zich betrokken bij Hake, maar is ook dankbaar dat hij de komende periode trainer mag zijn van FC Utrecht. En hij heeft er begrip voor dat wij voor volgend seizoen een andere trainer gaan vastleggen."
Rick heeft er begrip voor dat wij voor volgend seizoen een andere trainer gaan vastleggen
Jordy Zuidam
Voor de huidige staf heeft het vertrek van Hake ook gevolgen. "Rick was assistent en die wordt hoofdtrainer, dus er moet een nieuwe assistent komen", aldus Zuidam. Die assistent komt van buiten de club. "We hebben een aantal opties, daarover gaan we met Rick in gesprek. En dan gaan we de kandidaat benaderen en dan hopen we hem zo snel mogelijk te presenteren."
Met het vertrek van Hake en de komst van Kruys verandert er niets aan de doelstellingen. "Het doel vooraf was top 6. Dat is nog steeds haalbaar want we staan er een punt achter. En onze ambities zijn om Europees voetbal te spelen. Dus de opdracht is duidelijk, onze doelstelling halen en onze ambities waarmaken."