Rechtbank spreekt Utrechtse mantelzorgers vrij van verduistering, maar twijfelt aan hun morele kompas

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Annie (66) en Kees (70) uit Utrecht zijn door de Utrechtse rechtbank vrijgesproken van verduistering. Volgens de rechters is er niet voldoende bewijs dat het echtpaar duizenden euro's zou hebben verduisterd van de ziekelijke zus van Annie.
"In het dossier vindt de rechtbank bevestiging voor de stelling van de verdachte dat hij en zijn echtgenote giften van het slachtoffer hebben ontvangen, zoals geld voor de aanschaf van een auto en uitgaven aan vakanties", aldus de rechtbank in het vonnis. "Dat maakt dat het moeilijk vast te stellen is welke bedragen aan de verdachten door het slachtoffer zijn gegeven en welke bedragen van het slachtoffer door de verdachten mogelijk zonder toestemming zijn gehouden."'

Zorgen voor oudere zus

Het trieste verhaal begint in februari 2015 als de man van Truus na een lang ziekbed komt te overlijden. Annie en Kees wonen in de buurt en kwamen regelmatig bij Truus en haar man Siert op de koffie. Op zijn sterfbed zou Siert hebben gevraagd om Truus een beetje in de gaten te houden als hij er niet meer is, want ook Truus heeft ernstige gezondheidsproblemen. Annie vindt het vanzelfsprekend dat zij de zorg voor haar oudere zus op zich neemt. Met andere familieleden was volgens haar geen contact meer.
Eind 2018 kwam het plotseling tot een breuk tussen haar en Annie en Kees. Truus zou boos zijn geworden, omdat Annie en Kees een keer zonder haar Kerst wilden vieren. Het komt niet meer goed. Truus neemt weer contact op met haar zoon Michel waar zij al jaren geen goed contact meer mee heeft. Hij bekijkt de financiën van zijn moeder en als blijkt dat in de voorbije jaren tienduizenden euro's van de rekening van Truus zijn opgenomen, doen ze aangifte tegen de mantelzorgers Annie en Kees. Truus maakt niet meer mee hoe dat afloopt, want zij is inmiddels overleden.

Vraagtekens

Hoewel de rechtbank niet tot een veroordeling komt, zijn er volgens de rechters wel vraagtekens te zetten bij het verhaal van het Utrechtse echtpaar. "De vraag kan worden gesteld of hun morele kompas altijd de juiste richting aangaf in hun bereidheidwilligheid om geld aan te nemen van de (schoon)zus van verdachte, een vrouw op leeftijd die hulpbehoevend was, zowel qua zorg als qua financiën. Desondanks is de rechtbank van oordeel dat op basis van de nu beschikbare informatie teveel twijfel bestaat."