Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer: zonder beleidsverandering loopt tekort jaarlijks op tot 1,5 miljoen euro
UTRECHT - De bibliotheek in Utrecht zit in financiële moeilijkheden. Onder meer de stijgende energie- en onderhoudsprijzen en noodzakelijke investeringen in ICT en innovatie zullen, als er niets verandert in het beleid, in de toekomst jaarlijks voor een financieel tekort van 1,5 miljoen euro zorgen. "De komende maanden gaat de bibliotheek in gesprek met de gemeente hoe dit probleem opgelost kan worden", laat directeur Deirdre Carasso weten.
Dit jaar kan de bibliotheek het tekort nog opvangen uit het eigen vermogen en door bezuinigingen door te voeren. Zo zullen er dit jaar minder vacatures vrijkomen, worden investeringen uitgesteld en minder boeken ingekocht. Ook wordt er minder besteed aan marketing en zal het cultureel programma soberder zijn.
Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer: zonder beleidsverandering loopt tekort jaarlijks op tot 1,5 miljoen euro
Of de gemeente uiteindelijk de bibliotheek financieel gaat ondersteunen is niet duidelijk. "Dat zijn allerlei keuzes waar we het in een later proces gaan hebben. En daarbij is vooral belangrijk om te kijken wat in de huidige situatie de mogelijkheden zijn", zegt wethouder Anke Klein. Een lidmaatschap wordt dit jaar nog niet duurder. "Maar ook dat is iets waar we in de toekomst wel naar moeten gaan kijken", zegt directeur Carasso.
Groei
Een belangrijke vraag waar de bibliotheek en de gemeente voor staan is hoe de bieb mee kan groeien met de stad. Utrecht krijgt er tot 2040 zo'n 100.000 inwoners bij, vooral in de wijken buiten het centrum. "Steeds meer Utrechters maken gebruik van de bibliotheek. Dat zijn niet alleen leden", legt Carasso uit.
"Uit landelijk onderzoek blijkt dat tweederde van de volwassenen die de bibliotheek bezoekt geen lid is. Het is een publieke voorziening: je kunt er lezen, studeren of schuilen. De komende maanden willen we, in gesprek met de gemeente, onder andere kijken hoe de financiering mee kan groeien met de stad, zodat we kunnen blijven bijdragen aan de maatschappelijke opgaven."
Interview met directeur Deirdre Carasso
In een brief naar de gemeenteraad wijst de directeur er nadrukkelijk op de bibliotheek "tijdens de coronapandemie een essentiële voorziening in de stad gebleken" is. "Bibliotheken dragen niet alleen bij aan de verbeelding en geletterdheid van mensen, maar zorgen er met hun maatschappelijk-educatieve programma en partners ook voor dat mensen digitaal kunnen blijven meedoen, een leven lang kunnen leren en democratische vaardigheden kunnen ontwikkelen." Ze spreekt haar hoop uit dat de bieb haar aanwezigheid en diensten in de stad niet hoeft te verminderen.
Ook de wethouder benadrukt het sociale belang van een bibliotheek. "Het is voor veel jonge kinderen de eerste plek waar je met een boek in aanraking komt en met voorlezen. Maar ook mensen die leren omgaan met computers, de bibliotheek is ook vaak de plek waar je dat leert, de digivaardigheid. Dus dat zijn allemaal dingen om naar te kijken", zegt ze.