Les op de basisschool over grensoverschrijdend gedrag: 'Je komt best snel in zo een situatie terecht'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Met de start van de lente, begint vandaag ook de week van de Lentekriebels. Een projectweek voor basisscholen van seksualiteitscentrum Rutgers, die volledig in het teken staat van relaties, seksualiteit en liefde. De openbare basisschool in Voordorp doet ook mee en geeft groep zeven vandaag les over grensoverschrijdend gedrag.
Elsbeth Reitzema, expert seksuele ontwikkeling bij het kenniscentrum Rutgers is aanwezig bij de school en vertelt dat het belangrijk is dat de kinderen hier les over krijgen. "Om het onderwerp bespreekbaar te maken en dat doe je ook omdat wanneer kinderen vragen of problemen hebben, dat ze bij de juf of ouders terecht kunnen om hier vragen over te stellen."
Les over grensoverschrijdend gedrag op basisschool in Utrecht
De kinderen van groep zeven mogen op stellingen reageren die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag met rode en groene kaartjes. "Lokt een meisje het zelf uit wanneer zij zich uitdagend kleedt" vraagt de juf aan de kinderen. "En wat is uitdagend eigenlijk?" Rode kaartjes gaan de lucht in en de kinderen leggen uit hoe zij ertegen aankijken.
Het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag is de afgelopen tijd veel besproken in de klas, naar aanleiding van de ophef bij het televisieprogramma The Voice of Holland. Emma Mooij, de juf van groep zeven licht toe: "Ik merk dat ze fijn vinden om dit te bespreken. Het gaat om programma's waar de kinderen zelf aan mee willen doen of aan mee hebben gedaan. En dat ze denken: 'oh je komt dus best snel in zo een situatie terecht', dat er dus iets kan gebeuren dat je niet wil."
Een serieus thema waar kinderen helaas ook mee te maken krijgen. "1 op de 6 kinderen heeft te maken met seksueel misbruik", vertelt Elsbeth. "Daarom bespreken we wat grensoverschrijdend gedrag is, hoe je nee moet zeggen, maar ook dat je toestemming moet vragen aan de ander."