OM eist behandeling voor verwarde Utrechter die nepbom achterliet op station Lunetten

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft een ISD-maatregel en een voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 42-jarige man die vorig jaar een nepbom plaatste op NS-station Lunetten in Utrecht.
ISD staat voor Inrichting Stelselmatige Daders. Hier wordt hulp geboden aan veelplegers, bijvoorbeeld in de vorm van trainingen. De maatregel wordt opgelegd om een patroon van vrijkomen en terugvallen te doorbreken.
De nepbom.
De nepbom. © Ingezonden foto
De Utrechter die vandaag terechtstond kampt met psychische problemen en een drugsverslaving. Bij een eerdere zitting zei de Utrechter dat hij het namaak-explosief als surprise in elkaar had geknutseld voor een vriend. Door het verdachte pakketje lag het treinverkeer tussen Den Bosch en Utrecht op 19 augustus urenlang plat.
De advocaat van de Utrechter zei bij de eerdere zitting dat de psychische problemen van zijn cliënt dermate groot zijn dat hij absoluut niet thuishoort in de gevangenis. De rechtbank besliste in november vorig jaar dat de verdachte het proces in vrijheid mocht afwachten als hij op de zorgboerderij van Lister zou blijven en zich daar zou laten behandelen.
De Utrechter beloofde dankbaar dat hij zich aan die voorwaarde zou houden, maar het ging al snel mis. Toen hij kort na zijn vrijlating werd aangehouden met een behoorlijke hoeveelheid speed, was hij niet meer welkom op de zorgboerderij.
Politie bij station Lunetten op 19 augustus.
Politie bij station Lunetten op 19 augustus. © Koen Laureij
De man wordt naast het leggen van de nepbom verdacht van drugsbezit en vrijheidsberoving. Hij zou een deur op slot hebben gedaan van een kamer met daarin twee mensen. De man zou die pas open hebben willen doen als een probleem met betrekking tot de verzorging van zijn hond was opgelost.
Als de ISD-maatregel van een jaar is afgelopen, gaat een voorwaardelijke celstraf van zes maanden in, als het aan het OM ligt.