Kunstmatige riffen moeten biodiversiteit Utrechtse grachten verbeteren: 'Het is goed maar het kan beter'

UTRECHT - Gaat het worden zoals het Groot Barrier Reef voor de kust van Australië? Nee dat niet, maar gaat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden proberen om de Utrechtse grachten minstens net zo mooi te maken? Dat dan weer wel en omdat voor elkaar te krijgen worden er vandaag kunstmatige riffen geplaatst ter bevordering van de biodiversiteit. Het project kost 30.000 euro.
Kunstmatige riffen moeten biodiversiteit Utrechtse grachten verbeteren
"Onder de steigers hier gaan we een rif aanbrengen, een zoetwater-rif om de ecologie te stimuleren. We verwachten dat hier plantjes en mosselen op gaan groeien, en dat hier vissen in gaan zwemmen", legt Sita Vulto uit. Zij is adviseur stedelijke waterkwaliteit bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "De riffen zijn een soort achthoekige buizen van een grof beton met allemaal gaatjes erin. In die buizen zitten ook weer gaatjes en dat levert een diversiteit aan structuren op waar algen zich aan vast kunnen hechten, waar kleine beestjes en visjes zich kunnen verschuilen."
Vulto snapt overigens dat mensen de vergelijking met Australië maken, maar die gaat in dit geval niet op. "Dat is een zout water-rif en hier verwachten we een zoet water-rif. Het idee is hetzelfde, alleen zoet water en geen zout water, en het is niet tropisch", zegt ze lachend.

Project voor de langere termijn

Vissen die momenteel in de Utrechtse grachten zwemmen zijn snoeken, brasems en windes. Die komen via de Vecht en de Krommerijn de stad binnen. "Mensen die op de visdeurbel gekeken hebben, zien ook dat er allemaal vissen door de Weerdsluis het systeem binnenkomen. Maar in het stedelijk systeem proberen we alles de ruimte te geven, rietkragen waar het kan en riffen waar het niet kan. We willen het zoveel mogelijk stimuleren: het is goed maar het kan beter."
De riffen komen onder meer in het water aan de Catharijnesingel. "Wij installeren het in dit geval op de frames van steigerbuizen, zodat het makkelijk te tillen is en ook een klein beetje van de grond staat zodat eronder ook nog een habitat komt", legt Max Dijkstra uit. Hij werkt voor het bedrijf dat de riffen plaatst. Normaal toen ze dat voornamelijk in zout water ("we hebben in Kenia een project en in Panama"), dus de klus bij de Utrechtse grachten is daardoor wel een hele leuke.
In de Utrechts grachten worden 'riffen' aangelegd. De ontwerper, Max Dijkstra, legt uit hoe het werkt
Hij verwacht ook dat het plaatsen van de riffen zijn vruchten af gaat werpen. Misschien niet meteen, want het is echt een project voor de op de langere termijn. Dijkstra: "Binnen een jaar verwachten we de groei van zoetwater mosselen, algen zullen er sowieso op gaan groeien, die filteren CO2 uit het water en transformeren dat weer naar zuurstof. Het is ook weer voedsel voor verschillende vissen."
Vulto en Dijkstra bij de riffen die nog op de trailer liggen.
Vulto en Dijkstra bij de riffen die nog op de trailer liggen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij