Hulphond Deva begeleidt Utrechters met prikangst door vaccinatiestraat

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Terwijl de GGD-medewerker zijn mouw opstroopt, aait de 10-jarige Joost rustig over de rug van Deva. Deva is een kleine boomer (een kruising tussen een Shih Tzu en een Yorkshire Terriër) die speciaal wordt ingevlogen om mensen met prikangst te laten ontspannen terwijl ze een vaccinatie krijgen.
"Ik zou ook wel een hondje willen. En dan ga ik hem zelf ook uitlaten", zegt Joost terwijl hij vragend naar zijn vader kijkt. Terwijl de prik in zijn bovenarm gaat, blijft de jongen praten over het kleine hondje dat op zijn schoot zit.
"Zo, het is alweer klaar", roept de GGD'er. "Wil je nog een prikdiploma en een kleurplaat?" Enthousiast loopt Joost naar de wachtruimte om zijn gele boekje te laten stempelen.
Hulphond Deva helpt mensen met prikangst

Prikangst

"Dit is precies hoe we het graag zien", vertelt Sebastiaan van der Wal van de GGD Regio Utrecht. "Er zijn best wel veel mensen met prikangst. We doen van alles om hen te helpen toch de vaccinatie tegen corona te nemen. En deze hulphond helpt ook mee."
Het zijn vooral kinderen die om Deva vragen. Maar er zijn ook voldoende volwassenen met prikangst, vertelt Sebastiaan. "Die vragen niet allemaal om een hulphond. Als je prikangst hebt, kan je ons bellen voor een speciale afspraak. Dan krijg je vanaf de aankomst op de vaccinatielocatie begeleiding van een arts. Tot en met het zetten van de prik is de arts aanwezig."

Hulphond

De GGD Regio Utrecht is niet de enige GGD die gebruikt maakt van een hulphond. In andere regio's bleek dat 'vaccinatiehonden' het slagingspercentage van het prikken van mensen met prikangst flink verhogen. Daarom werd Jenneke van Leeuwen benaderd met de vraag of haar hondje Deva kon komen helpen.
"Deva is echt een hele lieve en rustige hond", vertelt Jenneke. "Ze voelt precies aan wanneer iemand angstig is. En door aanwezig te zijn en door zijnsenergie uit te stralen, voert ze de angst af. Zijnsenergie is een hele zachte en rustige energie."
Deva is een Boomer. Dat is een kruising tussen een een Shih Tzu en Yorkshire Terriër.
Deva is een Boomer. Dat is een kruising tussen een een Shih Tzu en Yorkshire Terriër. © RTV Utrecht / Peter Huting

3000 prikken per dag

In de provincie Utrecht worden op dit moment zo'n 3000 prikken per dag gezet, vertelt Sebastiaan van der Wal. "Op dit moment prikken we de 70-plussers voor de herhaalvaccinatie en daarnaast hebben we ook nog de jeugd van 12 tot 17 jaar voor de booster, met daarbij kinderen van 5 tot 11 jaar. En daarnaast hebben we ook nog de boosters voor alle doelgroepen beschikbaar."