Vijf kandidaten met voorkeurstemmen in Utrechtse gemeenteraad

© GroenLinks Utrecht
UTRECHT - Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in Utrecht hebben vijf kandidaten genoeg stemmen gekregen om met voorkeur in de raad te komen. Ze halen daarmee hoger geplaatste kandidaten van hun eigen partij in. Het gaat om twee kandidaten van GroenLinks, en eentje van D66, Student & Starter en Volt.
Pepijn Zwanenberg van GroenLinks was erg verbolgen over de lage plek die hij op de lijst van GroenLinks kreeg (14e). Hij is vervolgens actief campagne gaan voeren voor zichzelf. En dat blijkt succesvol, hij kreeg 1243 stemmen, ruim genoeg voor een zetel. Ook zijn partijgenoot Meike Hellevoort wist genoeg stemmen te vergaren voor een zetel. Zij stond op plek 13.
Nadia Stylianou van D66 verwierf ook een zetel op eigen kracht. En dat geldt ook voor Annemarijn Oudejans van Student & Starter. Zij verstoot een hoger gelegen kandidaat van de lijst, net als Linda Bode van Volt.
Overigens hoeven de kandidaten met voorkeurstemmen geen gebruik te maken van het recht om een zetel in te nemen. Ze kunnen het weigeren, dan komt er een andere kandidaat voor die partij in de gemeenteraad.

Oudgediende

Bülent Isik van de PvdA, wilde ook graag terug in de raad. Hij was lijstduwer bij de verkiezingen, zijn partij vond dat hij na drie periodes lang genoeg in de raad had gezeten. Isik haalde het niet, hij kreeg ruim 400 voorkeurstemmen, waar hij er bijna 900 nodig had.
Ook Marcello van de Wal heeft het niet gered. Marcello is een opvallende Utrechter met zijn eigen lijst. Vier jaar geleden deed hij ook mee, toen kreeg hij 108 stemmen. Dit jaar waren er slechts 72 kiezers die Marcello een plekje in de raad gunden.
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.