Ruim 150 mensen herdenken Utrechtse tramaanslag

UTRECHT - Op het 24 Oktoberplein is vandaag de tramaanslag herdacht. Daarbij kwamen, vandaag precies drie jaar geleden, vier mensen om het leven en raakten zes mensen gewond. Er waren 150 mensen bij de herdenking aanwezig, waarvan zo'n 50 genodigden.
Zo waren er buurtvaders uit Kanaleneiland, verschillende wethouders en raadsleden en de voorzitter van de fanclub van FC Utrecht. Gedeputeerde Arne Schaddelee was namens de provincie Utrecht aanwezig. Locoburgemeester Lot van Hooijdonk nam de honneurs waar, omdat burgemeester Dijksma thuis zit in verband met een coronabesmetting.
Bekijk hier de herdenking.
Van Hooijdonk stond in haar toespraak stil bij de slachtoffers, maar ook bij de saamhorigheid in de stad. "Samen rouwden we, troosten we elkaar en krabbelden we weer op. Utrecht buigt nooit. We zijn in gedachten bij u, we staan naast u. Nabestaanden, getuigen en hulpverleners."
Naast de toespraak van Lot van Hooijdonk werd er een gedicht voorgelezen door Ruben van Gogh. Er werd ook één minuut stilte gehouden en veel mensen hebben bloemen gelegd. Ook de Domtoren luidde zijn klokken.
Bij het monument zijn bloemen gelegd.
Bij het monument zijn bloemen gelegd. © Michael van Houwelingen / RTV Utrecht
Rinke Terpstra was drie jaar geleden één van de slachtoffers. Zijn moeder is vandaag aanwezig bij de herdenking. "Het doet nog steeds veel pijn. Vooral het eerste jaar was het gek dat hij nooit meer terugkomt", vertelt ze aan verslaggever Anne-Marie Verhagen. Ze vindt kracht in alle lieve mensen om zich heen, vertelt ze. "Op een dag als vandaag voel ik veel liefde, als mensen bij elkaar komen om te herdenken."

Vorige herdenkingen kleinschalig

De afgelopen twee herdenkingen waren kleinschalig door de corona-maatregelen. Dit jaar mag er publiek bij zijn. "De stad heeft behoefte om samen te herdenken", zei burgemeester Dijksma vanmorgen op Radio M Utrecht.
Belangstellenden zijn de hele dag welkom om te herdenken op het 24 Oktoberplein.