Burgemeester Dijksma over eerste openbare herdenking tramaanslag: 'Utrecht wil samen herdenken'

UTRECHT - Utrecht herdenkt vandaag de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Daarbij kwamen, vandaag precies drie jaar geleden, vier mensen om het leven en raakten zes mensen gewond. De herdenking begint om 10.30 uur en is live te volgen op onze website en app en via Radio M Utrecht Bingo FM en RTV Utrecht.
Burgemeester Dijksma zit thuis met een coronabesmetting en is er zelf niet bij. Ze omschrijft het als "heel vervelend" dat ze er niet bij kan zijn. "Dit is een moment dat je er moet staan. Ik ben iemand die daar heel secuur in is, en als je het dan moet laten afweten, is dat heel zuur", zegt de burgemeester. "Al is het veel erger wat er gebeurd is", benadrukt Dijksma.

'Gigantische impact'

De afgelopen twee herdenkingen waren kleinschalig door de corona-maatregelen. Dit jaar mag er publiek bij zijn. "De stad heeft behoefte om samen te herdenken", zegt Dijksma. Locoburgemeester Lot van Hooijdonk neemt vandaag de honneurs waar.
Vanochtend vroeg lagen er al bloemen bij het 24 Oktoberplein.
Vanochtend vroeg lagen er al bloemen bij het 24 Oktoberplein. © Hannah Cammeraat
Drie jaar geleden was ze nog geen Utrechter, maar de aanslag maakte toch diepe indruk. "Het had een gigantische impact, het was ongekend voor Nederland. We hebben wel politieke aanslagen gekend, maar die waren veel gerichter op één persoon. Dat iemand vanuit het wilde weg slachtoffers maakt vanuit een terroristisch motief, was voor veel mensen een schok", beschrijft Dijksma.

Herdenking op het 24 Oktoberplein

De herdenking begint om 10.30 uur met een gedicht en een toespraak, waarna om 10.43 uur de Dom vier klokslagen geeft, voor ieder slachtoffer één, en een minuut stilte wordt gehouden. De bijeenkomst vindt plaats op de herinneringsplek die de gemeente na de aanslag heeft ingericht, op het plein.
Iedereen kan de herdenking bijwonen. Dijksma zegt dat het voor publiek ook mogelijk is om een bloemetje te leggen. "Dat kan eigenlijk altijd, en vandaag ook de hele dag", aldus de burgemeester.