Celstraf voor man die gestolen bestelbus weigerde te stoppen voor politie

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 42-jarige man uit Utrecht is vandaag veroordeeld tot 100 dagen celstraf, waarvan 86 voorwaardelijk, voor het ontvluchten van de politie. De man reed vorig jaar juli in een gestolen bestelbus en weigerde te stoppen voor de politie toen die de man in het centrum van Utrecht aan wilde houden.
Tijdens zijn vluchtpoging bracht hij met zijn roekeloze rijgedrag zijn medeweggebruikers in gevaar. De veroordeelde reed veel te hard, negeerde verschillende rode stoplichten en reed zelfs tegen het verkeer in.
In zijn poging om aan de politie te ontkomen scheurde hij met de bestelbus over het fietspad en de busbaan. Slingerend probeerde hij de politievoertuigen af te schudden. Daarbij botste twee keer met een politieauto waarin twee agenten zaten.

Zwaar lichamelijk letsel

Volgens de officier van justitie probeerde de verdachte de agenten zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, maar de rechtbank stelt dat nergens uit blijkt dat de man dat doelbewust heeft geprobeerd. Er was volgens de rechtbank geen aanmerkelijke kans dat de agenten zwaargewond zouden raken. Het is ook niet duidelijk geworden met welke snelheid de man tegen de politieauto aanreed. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van deze aanklacht.
De rechtbank veroordeelt de man wél voor het overtreden van de Wegenverkeerswet, rijden zonder rijbewijs en het stelen van een fiets op een eerder moment. Naast de celstraf legt de rechtbank krijgt de man daarom een proeftijd van twee jaar met extra voorwaarden opgelegd. In die tijd moet hij meewerken aan begeleid wonen, het wegwerken van zijn schulden en de behandeling van zijn drugsverslaving.
Daarnaast wordt hij veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur en mag hij 18 maanden geen motorrijtuig besturen. De man moet van de rechter ook twee eerder opgelegde voorwaardelijke celstraffen van 1 week en 3 weken alsnog uitzitten.