Muurschildering Amsterdamsestraatweg aangepast na klachten: mandarijn voor sommigen te fel oranje

© JanIsDeMan
UTRECHT - Het leek zo'n idee waar niemand over zou kunnen vallen, maar dat was buiten enkele omwonenden van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht gerekend. Zij beklaagden zich over de vrolijke muurschildering van JanIsDeMan boven de Albert Heijn. De bekende kunstenaar heeft het werk, waarop veel fruit wordt afgebeeld, daarom aangepast.
''Zonde'', vindt JanIsDeMan zelf. ''Ik verander de publieke ruimte en meestal maak ik mensen daar blij mee. Maar in dit geval hadden wat mensen geklaagd.''
Dit was te kleurrijk...
Dit was te kleurrijk... © JanIsDeMan
Onder het motto 'Niet zeuren maar kleuren' maakt JanIsDeMan, echte naam Jan Heinsbroek, met succes allerlei muurschilderingen en graffitiwerken in binnen- en buitenland. In Utrecht is onder meer de skatebaan in het Griftpark van zijn hand en op de Amsterdamsestraatweg heeft hij behalve de fruitmand ook een levensgrote boekenkast op een gevel geschilderd.
Wat precies het probleem was met zijn werk weet Jan ook niet, want hij heeft de klagers niet gesproken. Maar de schildering van een fruitmand vol lekkers zou voor sommigen te felle kleuren hebben gehad. ''Als ze het zo belangrijk vinden dat ze er al die energie en tijd in steken, wil ik best wat aanpassen. Het is opgelost'', zegt de schilder laconiek. De mandarijn en tros bananen hebben plaatsgemaakt voor iets anders.
Dit is de aangepaste versie. Zoek de verschillen...
Dit is de aangepaste versie. Zoek de verschillen... © JanIsDeMan
De muurschildering hoort bij het restaurant Left boven de supermarkt aan de Amsterdamsestraatweg. De zaak biedt soepen, sandwiches en sappen aan die in de Albert Heijn niet meer verkocht mogen worden, maar nog prima genuttigd kunnen worden. Als reclame voor het restaurant werd vorig jaar gekozen voor het vrolijke kunstwerk.