Massaal in de file bij de wasstraat: weg met dat Saharazand

UTRECHT - Bij de wasstraten is het vandaag loeidruk. Automobilisten willen zo snel mogelijk af van het Saharazand op hun wagen.
"Het loopt aardig door ja, om het zacht uit te drukken", zegt een woordvoerder van Bovag, waarbij 170 autowasstraten zijn aangesloten. Hij spreekt van een "patroon van drukte" bij dit weerfenomeen. Mensen die van het vuil af willen, kunnen ook zelf hun auto wassen. Bovag adviseert om de auto dan wel eerst goed af te spoelen.
© ANP
"Het is belangrijk om niet zelf met een spons aan de gang. Dat kan tot krassen leiden. Het zand blijft aan de lak van je auto plakken en lijkt net schuurpapier", zegt Hans Buys van De Wasstraat in De Meern, waar het ook als sinds vanmorgen erg druk is. "In de wasstraat zorgen we dat het zand wordt losgeweekt en vakkundig wordt verwijderd. We zorgen daarnaast voor een beschermende laag op de autolak."
Weerkundigen spreken overigens niet van Saharazand maar Saharastof. Vanuit de woestijn komt het kilometers hoog in de lucht na bijvoorbeeld een storm. Door de wind uit het zuiden kwam het deze kant op. "In het westen van het land viel gisteren aan het einde van de middag een klein beetje regen en daarmee kwam het stof omlaag. In de nacht naar donderdag viel op meer plaatsen wat regen en hierdoor zit dan ook alles onder de stof", laat Weeronline weten.
© RTV Utrecht
Ook bij Kwikstraat Carwash XXXL in Zeist staat al de hele een lange rij van bruin gespikkelde auto's. "Het is gigantisch druk. Sinds vanmorgen al. We houden in de gaten of het allemaal goed gaat met de verkeersstromen, maar tot nu is dat zeker het geval." Bij BOB Autowas is eveneens een komen en gaan van automobilisten. "Ik rij nu langs onze vestiging in Overvecht en daar is het erg druk. We draaien continu op volle capaciteit", zegt eigenaar Jan Scharrenberg.
De wasstraten zien deze pieken vaker als er Saharastof neerdaalt, maar ook als er sprake is van periodes met pollen, pekel of strooizout. Op dit moment staan door het zachte weer ook steeds meer bomen in bloei die stuifmeel verspreiden. Het zorgt niet alleen voor vieze auto's, ook fietszadels, zonnepanelen en tuinmeubelen zijn toe aan een poetsbeurt.