Taakstraf geëist tegen oud-medewerker Utrechtse politie voor computervredebreuk en diefstal pepperspray

© Gusmolina, Stock Exchange
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een taakstraf van 100 uur geëist tegen een voormalig medewerker van de Utrechtse politie. De man uit Woudenberg heeft volgens het OM zich tussen juli en december 2019 toegang verschaft tot politiesystemen waarvoor hij geen bevoegdheid had.
De man zou meerdere keren gekeken hebben in de Basisregistratie Voertuigen, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Basisregistratie Personen van de Rijksdienst. Ook wordt hij verdacht van diefstal van twee busjes pepperspray. Die zou hij als politieambtenaar op de afdeling service en intake in Woerden en Amersfoort tussen 2017 en 2019 hebben verduisterd.
De zaak kwam in januari ook voor de rechter maar werd toen uitgesteld omdat een verkeerde datum voor het plegen van de computervredebreuk op de dagvaarding stond.
De man is door de politie ontslagen. "De integriteit en betrouwbaarheid van politiemensen moet boven elke twijfel zijn verheven en elk incident is er dan een te veel. Iedereen binnen de politie moet daarvan doordrongen zijn en dat mag niet in het geding komen", zegt Martin Sitalsing, politiechef Midden-Nederland.
"Het negatieve gedrag van een enkeling straalt af op de hele politieorganisatie en doet afbreuk aan het vele goede werk dat mijn mensen in de eenheid Midden-Nederland elke dag verrichten."