Eikenprocessierups duikt vermoedelijk al eerder op door zachte maand maart

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het weer is deze maand en mild en zacht, en dat speelt de gevreesde eikenprocessierups in kaart. Als het weerbeeld zo blijft, kunnen de eerste rupsen al begin april uit hun ei kruipen. Toch verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat de rups dit jaar minder overlast zal veroorzaken dan voorheen.
Vorig jaar zijn er namelijk minder nesten geteld en er zijn ook minder vlinders uitgevlogen. Er zijn dus ook minder eipakketjes achtergelaten in eikenbomen.
De meeste gemeenten nemen tegenwoordig preventief maatregelen tegen verspreiding van de rupsen. De gemeente Utrecht zet daarbij steeds meer in op een natuurlijke bestrijding. Er zijn drie locaties met een 'hoge plaagdruk': de Robert Planquettelaan, Emmikkerboslaan- Leuvenumseboslaan en Burgemeester Norbruislaan. Daar wordt bijvoorbeeld eerder of juist later gemaaid, om zo de kruiden die natuurlijke vijanden van de rups aantrekken beter te kunnen laten groeien.
Ook zijn er op meerdere plekken in de stad nestkasten opgehangen voor kool- en pimpelmezen, de natuurlijk vijand van de eikenprocessierups. Die maatregel lijkt na een pilot van drie jaar effectief, meldt de gemeente.
Vorig jaar is er bijna 100.000 euro uitgetrokken voor de bestrijding van de rups in Utrecht. Dat is de helft minder dan er was begroot. Ook dit jaar wordt er weer 200.000 euro gereserveerd voor de bestrijding ervan. Mocht dat geld opnieuw niet volledig nodig zijn, gaat dat bedrag terug naar de algemene middelen.