Rechtszaak tegen man die nepbom plaatste op station Utrecht Lunetten uitgesteld vanwege coronabesmetting

© Ingezonden foto
UTRECHT - De rechtszaak tegen de man die wordt verdacht van het plaatsen van een nepbom op treinstation Utrecht Lunetten ging vandaag niet door. De verdachte heeft corona. Waarschijnlijk wordt de zaak volgende week wel behandeld.
Opvallend is dat de rechtbank en de advocaat van de man al eerder wisten van de coronabesmetting. Er werd een videoverbinding opgezet zodat de verdachte vanuit de penitentiaire inrichting zijn rechtszaak kon bijwonen. Maar de verdachte werd per abuis toch naar de rechtbank in Utrecht gebracht. In het cellencomplex onder de rechtbank testte de man opnieuw positief. De rechter besloot ter plekke om de zaak uit te stellen.

Nepbom

Het Openbaar Ministerie houdt de 42-jarige Utrechter B van B. verantwoordelijk voor het plaatsen van een nepbom. Op 19 augustus vorig jaar raakte het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch urenlang ontregeld omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie een verdacht pakket moest onderzoeken.
Uiteindelijk bleken de aan elkaar geplakte flessen en draden ongevaarlijk. Volgens de verdachte was het pakketje als grap bedoeld voor een kennis en had hij het per ongeluk op het station laten liggen. Hij vertelde een zware joint te hebben gerookt, waardoor hij vergeetachtig werd.

Opgesloten

Bij een eerdere voorbereidende zitting werd de verdachte vrijgelaten zodat zijn behandeling op een zorgboerderij in Utrecht door kon gaan. Maar de verdachte werd al snel opgepakt met een grote hoeveelheid speed. De verdachte staat daarom nu ook terecht voor het bezit van ruim 67 gram amfetamine.
Ook staat hij terecht voor wederrechtelijke vrijheidsberoving. Volgens het OM heeft de man twee personen opgesloten op een kamer omdat er problemen waren met de verzorging van zijn hond. Ook vernielde de man een hek bij de Utrechtse zorgboerderij.
De officier van justitie liet vandaag weten dat hij waarschijnlijk een Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) zal eisen tegen de verdachte. Dat betekent dat de man bij een veroordeling twee jaar lang intensief behandeld wordt, in de hoop de negatieve spiraal waar hij in zit te doorbreken. Al die tijd blijft de verdachte dan opgesloten.

Reactie rechtbank

In een reactie laat de rechtbank weten het spijtig te vinden voor alle betrokkenen in deze zaak dat de inhoudelijke behandeling vandaag niet door kon gaan. "Wij waren voorbereid op een digitale behandeling. Het was voor ons ook een verassing dat de verdachte hier vandaag fysiek aanwezig was."
De rechtbank besloot verder dat de man voor nu vast blijft zitten totdat de zaak wel inhoudelijk behandeld wordt. Waarschijnlijk is dat al komende maandag.