Utrechts Universiteitsfonds begint crowdfundingsactie om studenten uit Rusland en Oekraïne te helpen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Utrechts Universiteitsfonds is een crowdfundingsactie begonnen om studenten uit Rusland, Belarus en Oekraïne te helpen.
Volgens Robbert Jan Feunekes van het Universiteitsfonds kwamen er signalen dat studenten uit die landen steeds meer moeite hebben om rond te komen omdat ze niet of lastig bij hun geld kunnen komen. "We weten dat er studenten uit het oorlogsgebied zijn die nu geen geld van bijvoorbeeld hun ouders ontvangen. Maar ook dat er studenten zijn die door sancties niet meer bij hun geld kunnen", aldus Feunekes.
De studenten die financieel in de problemen zijn gekomen, kunnen zich melden bij de decaan. De universiteit beoordeeld vervolgens of en hoeveel steun ze nodig hebben. "We weten natuurlijk niet hoe lang het gaat duren. Als het een langdurige kwestie wordt, dan kan het aardig in de papieren gaan lopen. Als mensen hun huur niet meer kunnen betalen of niet meer kunnen eten, dan hebben ze al snel 900 euro per maand nodig."

Academische gemeenschap

Het Universiteitsfonds helpt zowel studenten uit Oekraïne als Rusland en Belarus. Dat past volgens Feunekes in het beleid van de UU. "Studenten uit die landen komen net zo in de problemen als de studenten uit Oekraïne. Ze behoren allemaal tot onze academische gemeenschap."
In eerste instantie was het de bedoeling dat de universiteiten gezamenlijk een fonds zouden oprichten. Uiteindelijk is gekozen om per universiteit apart in te zamelen.
De Utrechtse gezelligheidsverenigingen ondersteunen de actie en hebben aan leden gevraagd geld te doneren. Het Universiteitsfonds hoopt in totaal 60.000 euro in te zamelen. De teller staat nu op ruim 6400 euro.