Burgemeester Dijksma in verkiezingskaravaan over verkiezingen, Oekraïne en herdenking tramaanslag

© RTV Utrecht
UTRECHT - De verkiezingskaravaan van RTV Utrecht streek vandaag neer op de Neude in Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma sprak met Jeroen Latijnhouwers op Radio M Utrecht over haar eerste jaar als burgemeester en uitdagingen voor de nabije en verdere toekomst.
In december 2020 werd Dijksma beëdigd als burgemeester van Utrecht, tot nu toe bevalt die functie haar goed. "Het mooie van het burgemeesterschap is dat je van iedereen mag zijn. Je staat boven de partijen en voor de inwoners ben je iemand die benaderbaar kan zijn", aldus Dijksma. "Je mag de mooie feesten vieren en soms moet je verdriet delen."
Over precies een week staat Dijksma stil bij het verdriet van de stad. Dan wordt de tramaanslag herdacht, voor het eerst met publiek. Dat was door het coronavirus tot nu toe niet mogelijk. Volgens Dijksma is het belangrijk dat Utrechters kans krijgen hun rouw te tonen. "Ik ben vorig jaar voor het eerst erbij geweest", vertelt Dijksma. "Toen was het echt met alleen slachtoffers en nabestaanden in kleine kring. Ik denk dat het belangrijk is dat de stad die haar medeleven wil betonen, de ruimte krijgt om dat te doen."

Utrecht moet aan de bak voor Oekraïense vluchtelingen

Utrecht opende in de Jaarbeurs een noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Een hal vol veldbedjes is geen duurzame oplossing dus is Dijksma druk met het regelen van beter voorzieningen voor de stroom oorlogsvluchtelingen.
Dijksma: "We moeten hier wel echt heel hard aan de bak." Volgens de burgemeester is Utrecht honderden plekken aan het realiseren die van betere kwaliteit zijn dan in de jaarbeurs. Dan moet worden gedacht aan hotels of bij mensen thuis. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om in leegstaande kantoorpanden tijdelijk woonruimten te creëren.
De RTV Utrecht-verkiezingskaravaan op de Neude in Utrecht.
De RTV Utrecht-verkiezingskaravaan op de Neude in Utrecht. © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Zij ziet de evenementenhal als een soort "transferium". "Dat is echt bedoeld voor mensen die op het station komen aanwaaien, of uit bussen komen of met de auto zijn aangekomen. Ze kunnen daar even worden opgevangen en dan doorgaan naar een betere plek."
Hoe dan ook staat Utrecht, net als de rest van Nederland, voor een uitdaging. "We hebben weinig tijd want de mensen staan in de rij." Buurlanden van Oekraïne zoals Polen kunnen de toestroom al niet meer aan. Die groep verplaatst zich volgens Dijksma vanzelf richting Nederland. Zij houdt er dan ook rekening mee dat de vraag naar opvangplekken nog gaat toenemen, ook omdat onduidelijk is hoe de situatie verder ontwikkeld. "Ik weet het namelijk niet, niemand weet het."

Criminaliteit

Gevraagd naar de twee grootste issues tijdens de verkiezingen noemt Dijksma naast de groeiende stad ook de veiligheid. "Dat valt ook onder mijn portefeuille."
Dijksma startte onlangs een aanpak om vooral de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. "Het is een zaak van de lange adem." De burgemeester ziet hoe jonge jongens worden ingezet in drugscriminaliteit en hoe criminele geldstromen een weg naar de bovenwereld vinden.
De aanpak van Dijksma richt zich dan ook op die twee zaken. Zij wil jongeren een perspectief kunnen bieden dat buiten de criminaliteit ligt en de geldstromen doorbreken. "Maar de criminelen zijn gewiekst, met een netwerk dat tot in de haarvaten van de samenleving zit. Het blijft een enorm weerbarstig probleem."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.