D66 Utrecht: 'Bouwen in polder Rijnenburg breekpunt voor coalitie'

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
UTRECHT - Woningbouw in polder Rijnenburg is voor D66 een absolute voorwaarde om deel te nemen aan een nieuwe Utrechtse coalitie. Lijsttrekker Maarten Koning noemde woningbouw in de polder een breekpunt voor onderhandelingen tijdens het lijsttrekkersdebat op RTV Utrecht.
D66 Utrecht: 'Bouwen in polder Rijnenburg breekpunt voor coalitie'
"Dat is een breekpunt", zei Koning tegen debatleider Marc van Rossum du Chattel. "Als je serieus bent in het aanpakken van de woningnood en de klimaatcrisis, moet je dat met beide handen aangrijpen om in Rijnenburg mogelijk te maken. Dan wil D66 dolgraag samenwerken met partijen die daar stappen in willen zetten."
Huidige coalitiepartner GroenLinks wil juist geen woningen in polder Rijnenburg. "Ik hoor nu: een stem op D66 is een stem tegen het tegengaan van klimaatverandering", zei Julia Kleinrensink van GroenLinks. Zij is voor windmolens en zonnepanelen, maar wilde de polder niet als breekpunt bestempelen.

Draaien

De uitspraak van lijsttrekker Koning van D66 is opvallend omdat de partij de afgelopen tijd meerdere keren van standpunt wisselde over de plannen met Rijnenburg. In eerste instantie wilde de partij niet in de polder bouwen voor 2035. Daar kwam de partij in januari op terug, om vervolgens toch weer tegen snelle bouwplannen te zijn.
Het hele verkiezingsdebat is hier terug te zien.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.