Het St. Antoniusziekenhuis kan 's nachts draadloos erecties meten

© St. Antoniusziekenhuis
UTRECHT - Fertiliteitsarts en seksuoloog Evelien Trip van het St. Antoniusziekenhuis heeft een apparaatje ontwikkeld dat de nachtelijke erectie bij mannen draadloos kan meten.
Bij mannen met prostaatkanker, kandidaten voor een erectieprothese en mannen met niet direct verklaarbare erectieproblemen wordt de erectie nu nog onderzocht met een apparaat dat in de vorige eeuw is ontwikkeld. Hier zitten allerlei draden aan, dat is oncomfortabel. Bovendien is de computertechniek achter het apparaatje hopeloos verouderd, vertelt Trip.

'Idee thuis ontstaan'

Het idee voor de TRIP-patch (Transdermal Rigidity assessment via Ischemia of the Penis) is bij Trip thuis ontstaan. "Ik vertelde mijn partner twee jaar geleden over een bijeenkomst in het ziekenhuis waar we vaststelden dat het oude apparaat eigenlijk niet meer functioneert. Mijn partner ontwikkelt sensoren voor het monitoren van wilde dieren, onder meer in Afrika. Hij had direct zoiets van: daar moet iets op te verzinnen zijn.”
Als snel werd een prototype ontwikkelt en niet veel later een bruikbaar apparaatje dat de temperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed in de zwellichamen in de penis meten.
Erectieproblemen hebben volgens Trip vaak een grote invloed op het leven van mannen en kunnen leiden tot relatiebreuken of een verlies aan zelfvertrouwen. "Mensen schrijven zich af. ‘Ik ben zestig, dus voor mij zit dat er niet meer in’, hoor ik dan. Terwijl de levensverwachting tegenwoordig ruim boven de tachtig ligt en mensen tot op hoge leeftijd willen vrijen. Ze hebben nog meer dan twintig jaar te gaan", aldus Trip.