Utrecht herdenkt tramaanslag voor het eerst met publiek: 'Gebeurtenis staat bij velen in geheugen gegrift'

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Utrecht gaat de tramaanslag op 18 maart in brede kring herdenken. De herdenking was de eerste twee jaar na de aanslag kleinschalig vanwege de coronamaatregelen. Nu pakt de gemeente het anders aan. "Het is een gebeurtenis die bij vele Utrechters en mensen in het hele land in het geheugen is gegrift", onderstreept de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma het belang van de herdenking. Nu de coronamaatregelen sterk zijn teruggeschroefd is publiek welkom bij de herdenking.
Gökmen T. schoot op 18 maart 2019 vier mensen dood in en bij de tram op het 24 Oktoberplein. Zes mensen raakten gewond en anderen getraumatiseerd. T. werd na een lange klopjacht aangehouden in een woning aan de Oudenoord in Utrecht. Hij kreeg voor zijn terreurdaad levenslang.
"Het is goed en belangrijk dat we dit jaar de tramaanslag in brede kring kunnen herdenken", aldus burgemeester Sharon Dijksma. "Om 10:43 uur zijn we een minuut stil voor de slachtoffers en denken we aan hun nabestaanden. Zij leven nog elke dag met een zwaar verlies."
De herdenking begint om 10:30 uur op het 24 Oktoberplein. Het programma is al deels bekend. Gildemeester Ruben van Gogh draagt het gedicht ‘niemand vergeet’ voor en burgemeester Dijksma houdt een korte toespraak. Om 10.43 uur, het tijdstip van de aanslag, wordt één minuut stilte gehouden. De klokken van de Domtoren luiden dan vier keer, voor ieder slachtoffer eenmaal.
De vlaggen op het Stadhuis, Stadskantoor en Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern hangen op 18 maart halfstok. Belangstellenden zijn de hele dag welkom om te komen herdenken op het 24 Oktoberplein. Aanmelden is niet nodig, zegt de gemeente.