Man die geld bood om Utrechtse huisarts te vermoorden moet gedragstraining volgen

© ANP
UTRECHT - Een 21-jarige man uit Hoeksche Waard moet verplicht een training in cognitieve vaardigheden gaan volgen vanwege online opruiing en bedreiging. De man plaatste op internet het bericht: "Ik bied duizend euro om dokter Bernard om te leggen."
De Bernard in dat bericht was de Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra. Naar eigen zeggen kreeg Leenstra deze bedreiging omdat hij 'uitleg geeft over nut en noodzaak van coronavaccins'. "Als je zo bang bent dat je overgaat tot dit soort dreigementen, heb je gewoon hulp nodig", zei de arts eerder tegen RTV Utrecht.
"Dit soort bedreigingen zorgen ervoor dat het genormaliseerd wordt dat ik dingen doe waardoor ik omgebracht mag worden", stelde hij. "Het enige wat ik doe is complexe medische informatie naar jip-en-janneketaal vertalen."
Het was niet de eerste keer dat de Utrechter werd bedreigd. "Ik krijg dingen te horen als: als ik je tegenkom op straat zou ik je strot kapotsnijden. En toen ik bij Op1 zat kreeg ik te horen: we zouden je moeten ophangen, samen met de programmamakers."
De zaak tegen de verdachte is nu onder voorwaarden geseponeerd. Dat betekent dat er geen strafvervolging tegen hem wordt ingesteld als hij aan vastgestelde voorwaarden voldoet. Zo moet de 21-jarige man zich regelmatig melden bij reclassering en moet hij de twaalfdelige training volgen.
Leenstra laat weten hiermee tevreden te zijn. "Ik kan me daar in vinden, opvoeden, bijsturen en recidive voorkomen is belangrijker dan straffen. Zaak gesloten, nu weer aan het werk."