Bedden in Jaarbeurs blijven voorlopig leeg, eerste 80 Oekraïense vluchtelingen elders in Utrecht opgevangen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Tachtig vluchtelingen hebben zich inmiddels gemeld bij de noodopvang in de Jaarbeurs in Utrecht, maar zij zullen de nacht niet doorbrengen in de evenementenhal. Er is elders al direct een betere opvangplek voor ze gevonden. De hoop is dat voor alle Oekraïense vluchtelingen die zich de komende uren melden een andere plek gevonden kan worden en dat de veldbedjes in de Jaarbeurs komende nacht dus leeg zullen blijven.
De gemeente liet eerder al weten de vluchtelingen het liefst onder te brengen op een plek waar ze meer privacy en rust kunnen vinden. Toch werd de Jaarbeurs wel sinds gisteravond klaargemaakt voor noodopvang, voor het geval dat nodig zou zijn. Inmiddels staan er 370 veldbedden in de evenementenhal.
Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Jaarbeurs Utrecht
Of de bedden in de hal vandaag inderdaad ongebruikt blijven, is nog onduidelijk. Als vluchtelingen uit Oekraïne zich laat op de avond nog melden bij de Jaarbeurs en er kan niet direct een andere plek in de regio gevonden worden, dan kan het toch zijn dat ze een nachtje doorbrengen in de Jaarbeurs. Op alle bedden ligt een deken en kussen klaar, en zaken zoals tandpasta.
Ook na vandaag blijft de Jaarbeurs beschikbaar voor noodopvang. Ook dan gaat het alleen maar om zeer tijdelijk mensen op te kunnen vangen. "Ze kunnen daar dan even op adem komen, maar daarna is het de bedoeling dat ze worden overgeplaatst naar een opvang voor langere tijd met betere faciliteiten."

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

De vluchtelingen die zich melden bij de Jaarbeurs worden niet alleen in de stad Utrecht maar ook op andere plekken in de regio ondergebracht. Bij de Jaarbeurs kwamen vandaag meerdere mensen binnenlopen die opvangplekken aanboden. "Thuis, in hotels, bij b&b's of in tuinhuisjes", laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio weten. Hoelang het onderdak mogelijk is, verschilt eveneens. "Net meldde een hotel tien kamers beschikbaar te hebben tot en met mei."
Zowel de vluchtelingen als mensen die onderdak aanbieden worden gescreend, zodat zeker is "dat iedereen op een goede plek terechtkomt". Daarna wordt gekeken of er een match is met behulp van de expertise van verschillende organisaties, waaronder VluchtelingenWerk, gemeente en de Veiligheidsregio.