Eerste vluchtelingen aangekomen bij noodopvang voor Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht

© Brandweer
UTRECHT - In de Jaarbeurs in Utrecht zijn de eerste vluchtelingen aangekomen bij de noodopvang voor mensen uit Oekraïne. Vanmorgen kort voor het middaguur klopten de eerste vier mensen aan voor een opvangplek. In de Jaarbeurs zijn afgelopen nacht met spoed driehonderd veldbedden geplaatst in een evenementenhal om mensen op te kunnen vangen.
Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Jaarbeurs Utrecht
Burgemeester Sharon Dijksma was erbij toen het gezin, bestaand uit oma, moeder, vader en kind van 1,5 jaar oud, binnenkwam. Ze werden opgevangen door een team in de Jaarbeurs dat net instructies had gekregen. Dijksma wenste het gezin uit de stad Charkov een warm welkom en "good luck". De vader bedankte voor de opvang en zei al lang blij te zijn "zonder bommen om zich heen" te zijn.
Volgens de gemeente zullen er vooral vrouwen en kinderen naar de Jaarbeurs komen. "Dit is een plek om op adem te komen." De vluchtelingen zullen korte tijd in de hal overnachten, in afwachting van een betere opvangplek.
Mensen die willen helpen, worden door de gemeente opgeroepen geen spullen te komen brengen. Waar wel behoefte aan is, zijn bijvoorbeeld gastheren en gastvrouwen of mensen die een luisterend oor kunnen bieden. "Doneer geen spullen, maar geef je tijd is de oproep van de gemeente", vertelt verslaggever Mirjam de Witte.
Hoe lang de hal beschikbaar zal zijn voor de noodopvang, is nog onbekend, zegt een woordvoerder van de Jaarbeurs. "Vooralsnog is er geen einddatum, maar in ieder geval de komende weken. We zitten wat betreft evenementen nog in de opstartfase na corona, dus voor nu hebben we er ruimte voor."
In één nacht tijd is de opvang uit de grond gestampt
In één nacht tijd is de opvang uit de grond gestampt © RTV Utrecht
Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat onze regio bereikt, loopt snel op. "De afgelopen dagen zijn we in samenwerking met partijen bezig geweest om duurzame opvanglocaties in kaart te brengen. De locatie Jaarbeurs is een eerste en tijdelijke plek waar we mensen uit een kwetsbare situatie kunnen opvangen, om hen vanuit daar door te begeleiden naar een zo kwalitatief en duurzaam mogelijke opvangplek", zegt een woordvoerder van burgemeester Dijksma.
In de hal zijn enkele honderden bedden geplaatst
In de hal zijn enkele honderden bedden geplaatst © RTV Utrecht
Gisteren bleek dat Utrecht al 37 mensen uit Oekraïne had ondergebracht in hotels in de stad. "Een nog onbekend aantal andere Oekraïense vluchtelingen heeft zelf onderdak gevonden bij vrienden en kennissen in Utrecht", liet de burgemeester toen weten aan de gemeenteraad. Dijksma schreef in de brief ook dat er in eerste instantie gezocht zou worden naar opvangplekken met privacy, goede sanitaire voorzieningen en dagbesteding. Mocht de nood echt aan de man zijn, dan zouden sporthallen en andere grote locaties in beeld komen.
Wethouder Rachel Streefland zei een week geleden te zoeken naar kwalitatieve opvang. "Een hal met veldbedjes is de laatste vorm van opvang die we willen. We kijken naar leefbare en kindvriendelijke locaties, ook met onderwijs in de omgeving", zei Streefland toen. Maar inmiddels is de situatie dus zodanig veranderd, dat de Jaarbeurs vannacht is klaargemaakt voor opvang. Volgens Utrecht is die stap genomen nadat het Rijk alarm had geslagen.
De Jaarbeurs heeft een historie met het bieden van onderdak aan mensen op de vlucht. Onder anderen Syriërs, Afghanen en Hongaren vonden er eerder al tijdelijk een bed.