Meer coronapatiënten in Utrechtse ziekenhuizen, zorgpersoneel vaker ziek: 'Dat geeft enige zorg'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het aantal nieuwe coronagevallen in Utrechtse ziekenhuizen neemt weer snel toe, na weken van daling. Dat zie je goed op de intensive care: er liggen op dit moment vijftien patiënten, twee weken geleden waren er dat nog acht.
Op de verpleegafdelingen is de situatie nog zorgwekkender met 94 coronapatiënten, zegt Joris Prinssen, woordvoerder van het Roaz (Regionaal Overleg Acute Zorg) waar het UMC Utrecht, het Meander Medisch Centrum, het Sint Antonius Nieuwegein en het Utrechtse Diakonessenhuis deel van uitmaken.
"Die toename was op zich verwacht, er zijn mensen die carnaval hebben gevierd en op wintersport zijn geweest", zegt hij. "De druk op de zorg neemt weer toe en dat geeft uiteraard enige zorg. En het uitvallen van personeel en ook een toename van het aantal patiënten, is iets wat je niet wil op het moment."

Nog verdere stijging verwacht

Ook het aantal ziekenhuismedewerkers dat covid-19 krijgt, neemt dus weer snel toe en dat baart zorgen. Vooral roostertechnisch gezien levert dat flinke uitdagingen op. Prinssen: "We kijken heel goed naar de cijfers wat die de komende dagen gaan doen. We denken toch wel dat we de komende twee weken te maken gaan hebben met een toename. We kunnen het goed hebben in de ziekenhuizen en we zijn er op voorbereid. Maar de rust die er de afgelopen weken was omdat het aantal coronapatiënten laag was, en ook minder mensen ziek waren bij ons, dat is nu wel veranderd."
Ook als je kijkt naar de landelijke cijfers, die het RIVM in Bilthoven vandaag publiceerde, is er een stijging te zien van het aantal mensen dat in het ziekenhuis terechtkomt door covid-19. Er liggen dinsdag 1586 patiënten in het ziekenhuis met het coronavirus, 100 meer dan een dag eerder. Voor de derde dag op rij neemt het aantal opgenomen coronapatiënten toe, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist zien.
Op de intensive cares liggen 157 patiënten met covid-19, dat zijn er vier minder dan op maandag. 1429 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed, 104 meer dan een etmaal geleden. Op de ic's zijn tussen maandag en dinsdag 8 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 229.

Positieve testen

In de afgelopen week registreerde het RIVM 439.775 positieve tests. Dat komt neer op 62.825 bevestigde besmettingen per dag, het hoogste niveau sinds 16 februari. Het gemiddelde is in een week tijd met bijna 80 procent gestegen en dat is de snelste toename op weekbasis sinds 10 januari.
Veel jongeren zijn besmet geraakt met het coronavirus. Het aantal positieve tests in die groep ligt de laatste tijd sowieso al hoog, maar is in de afgelopen week bijzonder snel toegenomen. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de laatste zeven dagen zijn in totaal 439.775 positieve tests
geregistreerd. Daaronder zijn 60.738 mensen van 20 tot en met 24
jaar oud. Dat is 104 procent meer dan een week eerder, dus ruim een
verdubbeling. Verder testten ruim 56.000 25- tot en met 29-jarigen
positief, een toename van 101 procent. Bij 15- tot en met 19-jarigen steeg het aantal gevallen met 102 procent.

Als er wordt gekeken naar het aantal besmettingen in de vier grote steden moet Utrecht (1749) alleen Amsterdam (2405) voor zich dulden. Rotterdam telde 1600 besmettingen en bij Den Haag stopte de teller op 1239.
In andere Utrechtse steden is het aantal besmettingen aan de relatief hoge kant in Woerden, Woudenberg en Veenendaal. In totaal zijn er in de Veiligheidsregio Utrecht 32.334 coronagevallen geconstateerd. Vorige week lag dat aantal op 22.270, de week daarvoor op 27.483 en de week daarvoor op 43.601.

Bekijk hier het aantal besmettingen in jouw gemeente: