Mantelzorgers verdacht van verduistering: 'We zijn zo dom geweest om het niet op schrift te zetten'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - "We zijn zo dom geweest om het niet op schrift te zetten. We konden niet vermoeden dat het tot deze ellende zou leiden." Met die woorden reageerden Annie en Kees uit Utrecht op de beschuldiging dat zij als mantelzorgers duizenden euro's zouden hebben verduisterd van de ziekelijke zus van Annie. Volgens hen zijn de verdenkingen van het Openbaar Ministerie allemaal gebaseerd op leugens van de zoon van de inmiddels overleden Truus. Het OM ziet het anders en eiste vanochtend een flinke boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 66-jarige Annie en haar 70-jarige man Kees.
Het trieste verhaal begint in februari 2015 als de man van Truus na een lang ziekbed komt te overlijden. Annie en Kees wonen in de buurt en komen regelmatig bij Truus en haar man Siert op de koffie. Op zijn sterfbed zou Siert hebben gevraagd om Truus een beetje in de gaten te houden als hij er niet meer is, want ook Truus heeft ernstige gezondheidsproblemen.
Annie vindt het vanzelfsprekend dat zij de zorg voor haar oudere zus op zich neemt. Met andere familieleden was volgens haar geen contact meer. Truus' enige kind Michel gaf in de rechtbank toe dat ook hij zijn moeder al jaren niet had bezocht.

Nieuwe auto en vakantie

Truus woonde in een aanleunwoning voor senioren en had volgens Annie geen benul van geldzaken, haar overleden man zou dat altijd hebben geregeld. Een internetrekening wilde ze niet. Er was altijd contant geld in huis. Na het overlijden van Siert zouden Annie en Kees verspreid door het hele huis zo'n 12.000 aan cash hebben gevonden. Dat geld hebben ze keurig op de bankrekening van Truus gestort, zegt Kees.
Annie is een groot deel van de week met haar zus in de weer. Zij doet de boodschappen, koopt kleren met haar en gaat met haar naar de kapper en de bingo. Omdat Truus er graag tussenuit wil, gaan Annie en Kees met haar op vakantie: reisjes op de Rijn, voor het eerst met het vliegtuig naar Portugal en allerlei dagtripjes. Ze hoefden daar niets voor te hebben.
Truus zou hen wel 15.000 euro hebben gegeven voor de aanschaf van een nieuwe auto en 6.000 euro voor onvoorziene uitgaven: "een achterdeurtje". Ook zou zij regelmatig iets voor haar zus hebben gekocht als die met haar ging winkelen.

Maandelijkse uitgaven

Over een periode van 44 maanden werd maandelijks een bedrag van 500 euro van de rekening van Truus gepind. Annie hielp haar zus daarbij. Het geld ging samen met de bankpas in een envelop in een kluisje bij Truus thuis. Truus betaalde daar haar dagelijkse uitgaven mee. Soms werden er veel hogere bedragen gepind, volgens de verdachten kocht Truus er onder meer een nieuwe televisie van en een speciale sta-op-stoel.
Annie en Kees openden op hun eigen naam voor Truus een speciale rekening waarop zij 25.000 euro stortte. Volgens de twee wilde Truus absoluut niet dat haar zoon Michel daar aan zou komen. Die zou regelmatig hebben geprobeerd om haar de codes van haar pinpas en kluis te ontfutselen. Later wordt 23.000 euro weer teruggestort op de rekening van Truus.

Breuk

De gezondheid van Truus verslechterde. Ze raakte ernstig in de war na een zware darmoperatie en er werd beginnende dementie bij haar vastgesteld. Eind 2018 kwam het plotseling tot een breuk tussen haar en Annie en Kees. Truus zou boos zijn geworden, omdat Annie en Kees een keer zonder haar Kerst wilden vieren.
Het komt niet meer goed. Truus neemt weer contact op met haar zoon Michel, die de financiën van zijn moeder bekijkt. Als blijkt dat in de voorbije jaren tienduizenden euro's van de rekening van Truus zijn opgenomen, doen ze aangifte tegen de mantelzorgers Annie en Kees. Truus maakt niet meer mee hoe dat afloopt, want zij is inmiddels overleden.

Strafeis

Uit financieel onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat er in totaal ruim 70.000 euro van de rekening van Truus is afgehaald. Voor het overgrote deel van dat geld hebben Annie en Kees volgens de officier een geloofwaardige verklaring. Hij vindt echter wel bewezen dat zij zich een bedrag van 18.000 euro onrechtmatig hebben toegeëigend en naar hun eigen rekening hebben overgemaakt.
Vanwege hun leeftijd en de lange duur van het onderzoek, valt de strafeis relatief laag uit. Naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken zouden ze allebei een boete van 4000 euro moeten betalen. De schadevergoeding van 18.000 euro die Truus' zoon Michel eist, zou de rechtbank moeten afwijzen.

Onschuldig

Volgens advocaat Verweij blijkt uit alles dat zijn cliënten geen kwade bedoelingen hadden. "Dan zouden ze het geld van Truus niet op een makkelijk traceerbare rekening hebben gezet", stelde hij.
Verder doet het OM volgens Verweij alsof al het geld op de rekening van Annie en Kees van Truus was. Terwijl zij ook hun caravan hadden verkocht, Kees geld verdiende met klusjes en geld van zijn moeder had gekregen. De verdediging vindt het ook vreemd dat het OM accepteert dat 15.000 euro voor een auto een gift zou zijn en andere bedragen niet. "Dat is een volkomen slag in de lucht", vond hij. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliënten vrij te spreken.
Toen zij van de rechtbank het laatste woord kreeg, benadrukte Annie hoeveel ellende de hele zaak heeft veroorzaakt. Haar man was door alle stress achter het stuur in slaap gevallen en tegen een matrixbord gereden. "Voor hetzelfde geval had ik hier alleen gezeten", zei Annie. Over haar neef die het slachtoffer van verduistering zou zijn, zei Annie: "Slachtoffer? Dan had hij een keer zijn arm om zijn moeder moeten slaan."
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op dinsdag 22 maart.
(Vanwege de privacy van de betrokkenen zijn niet hun echte namen in dit artikel gebruikt.)