Huize Molenaar zoekt bruidsparen van de afgelopen 130 jaar
UTRECHT - Hoe veel bruidsparen er precies de mooiste dag van hun leven hebben gevierd, is niet bekend. Maar dat Huize Molenaar aan de Korte Nieuwstraat in Utrecht een groot aantal bruiloften heeft mogen huisvesten, dat is gezien de historie wel duidelijk. Om het 130-jarige jubileum te vieren is de huidige exploitant nu op zoek naar zoveel mogelijk stellen die op de historische locatie hun huwelijksfeest hebben beleefd.
Wie zeker op het jubileum aanwezig is, is Anton Paulus. Met zijn 77 jaar werkt hij nog steeds in het pand en hij vierde er zelf ook zijn huwelijk. “Het is een bijzondere locatie”, zegt hij over het oude patriciërshuis uit de 17e eeuw dat in de Tweede Wereldoorlog ook als onderduikadres dienst deed.

Kroonluchters met een belletje
Paulus kwam zelf in 1980 in dienst en heeft zo ongeveer alles gedaan. “Ik ben bedrijfsleider geweest. En stelde ook buffetten op, serveerde diners uit en deed zelfs de afwas als het nodig was. We hadden heel in het begin ook nog dat er gerechten in de grote zaal werden klaargemaakt, dat was toen nog heel gewoon.”
Door de jaren heen heeft hij dan ook flink veel veranderingen gezien. “Vroeger hingen er in de grote zaal twee grote kroonluchters met een belletje eraan, waar dan weer een snoertje aan zat. Ik mocht pas naar binnen als de gasten hadden gebeld!” Tegenwoordig is de sfeer veel informeler, merkt hij. Zowel bij de gasten, als bij het bedienend personeel. “Dat hele stijve harkerige, dat is wel weg.”

Een mooie ontwikkeling, vindt Paulus zelf. Al betekent het niet dat er vroeger minder werd gefeest. “In de ‘goeie ouwe tijd’ werd er wat minder gelet op de decibellen”, zegt hij. Regelmatig kwam er dan ook een band spelen. “Totdat de overburen dat niet meer zo prettig vonden. Dan moesten we met een decibelmeter buiten gaan staan om te kijken of het nog net wel of net niet kon. Soms moest de band de volumeknoppen dan wat omlaag draaien.”
Buffet op eigen bruiloft
Toen hij zelf trouwde, twijfelde hij geen moment over de locatie voor het feest. Ook dat moest Huize Molenaar worden. “Je voelt het op het moment dat je binnenkomt, dan ben je thuis.” Maar diners uitserveren, dat heeft hij op zijn eigen bruiloft toch maar niet gedaan. “We deden alles in buffetvorm. Dan konden de gasten kiezen wat ze wilden.”

De afgelopen twee jaar waren voor hem het zwaarst, door corona lagen de bruiloften zo goed als stil. “We hebben twee jaar de lampjes uit gehad”, zegt Paulus. “Sommige mensen vinden het prima om niks te doen. Maar als ik een week thuiszit, dan denk ik: volgens mij moet ik maar eens kijken of er buiten niks te doen is!” Aan stoppen denkt hij dan ook nog lang niet. “Ik doe het nog meer dan graag.”
Bij het 130-jarig jubileum zou hij zowel als gast als medewerker kunnen gaan. “Als grap zou mijn vrouw haar bruidsjurk aan kunnen trekken en dat we dan als een soort komedie binnenkomen. Ik denk alleen niet dat ik mijn vrouw zo gek zal krijgen. Maar als de echtparen die bij Molenaar zijn getrouwd langskomen, dan zou dat hartstikke leuk zijn!” Anton Paulus hoopt dan ook van harte dat bruidsparen die in Huize Molenaar zijn getrouwd zich voor de borrel op 5 juni melden.