Onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht wint prijs van 1,2 miljoen voor genetica-onderzoek

© RTV Utrecht
UTRECHT - Onderzoeksgroep Omnes Pro Uno (OPU) van de Universiteit Utrecht heeft 1,2 miljoen euro gewonnen. De groep is één van de twee winnaars van de 'Ammodo Science Award for groundbreaking research 2022'. Met het bedrag kan nieuw onderzoek gedaan worden.
De onderzoeksgroep werkt er al tien jaar aan om patiënten met een genetische ziekte te genezen nog voordat in het lichaam onherstelbare schade ontstaat. Zo kweken de onderzoekers onder meer mini-organen. Hier worden behandelingen op getest en kunnen genetische fouten worden gecorrigeerd.

Perspectief

"Door in alle fasen van ons werk basaal, klinisch, maatschappelijk en ethisch onderzoek te combineren, biedt ons team op unieke wijze perspectief op behandeling aan patiënten", vertelt Sabine Fuchs, hoofdonderzoeker van OPU en kinderarts metabole ziekten in het UMC Utrecht.
“Dankzij de Ammodo Science Award kan ons team nu de ongekende ontwikkelingen in genetische technieken op ethisch verantwoorde wijze gebruiken om innovatieve gencorrectie therapieën te ontwikkelen. Het gaat om behandelingen voor een grote groep patiënten met erfelijke ziekten", aldus Fuchs.
De volgende stap is volgens de onderzoekers om de genetische oorzaak van ziekten direct in het lichaam van patiënten via de bloedbaan te corrigeren. Zo krijgt de ziekte geen kans krijgt het lichaam aan te tasten, zo laat de onderzoeksgroep weten.