Het Utrechts Woondebat: 'Mensen willen in de stad en niet in Nieuwegein-Noord wonen'

UTRECHT - RTV Utrecht zendt komend weekend Het Utrechts Woondebat uit op de lokale zender UStad en op RTV Utrecht. Elf politieke partijen in de gemeente Utrecht debatteren over zes stellingen rond de huisvestingsproblemen in de stad. Dat zorgt voor pittige discussies aan tafel.
Debatleider Jet Verheijen legt de politici onderwerpen voor als bouwen in polder Rijnenburg, meer bouwen in de stad, en de veiligheid en leefbaarheid in de wijken. Ook de woningmarkt die op slot zit, de gebrekkige doorstroming en het kamertekort voor studenten komen aan bod. Hoe denken de Utrechtse politieke partijen hierover en hoe gaan ze deze uitdagingen aan?
Het Utrechts woondebat
Het Utrechts woondebat © RTV Utrecht
Een van de hete hangijzers waarover gesproken wordt is polder Rijnenburg. Wel of niet bouwen? "Absoluut nodig en zo snel mogelijk", zegt Maarten Koning van D66. Voor GroenLinks zijn bouwplannen daar nog ver weg en is er binnen de stad nog voldoende mogelijkheid om meer te bouwen. Toch sluit lijsttrekker Julia Kleinrensink tijdens het debat niet helemaal uit dat er gebouwd gaat worden in de polder.
Wel benadrukt ze dat er eerst geïnvesteerd moet worden binnen de huidige stadsgrenzen: "Mensen willen bovendien niet in Nieuwegein-Noord wonen, mensen willen in hun eigen stad wonen." Bestuurder Henk Peter Kip van woningcorporatie Mitros noemt dat een elitair standpunt en vindt het niet uit te leggen dat er een kans blijft liggen om 25.000 huizen te bouwen. "We kunnen daar niet mee wachten."

Leefbaarheid

Rick van der Zweth van de PvdA en David Bosch van de PVV gaan in debat over leefbaarheid in de wijken. Volgens Van der Zweth kunnen veel Utrechters niet in hun eigen stad blijven wonen vanwege de massale verkoop van sociale huurwoningen. "Daar heeft in zo'n wijk niemand wat aan." David Bosch van de PVV werpt tegen dat samenstelling van de wijken ook verandert omdat er woningen gaan naar internationale studenten, expats en statushouders. "U vertelt niet het eerlijke verhaal." Van der Zweth zegt dat Bosch het over een relatief kleine groep heeft.
Aan het debat doen elf kandidaat-raadsleden mee: Julia Kleinrensink (GroenLinks), Maarten Koning (D66), Tess Meerding (VVD), Rick van der Zweth (PvdA), Jantine Zwinkels (CDA), Anne Sasbrink (PvdD), Rik van der Graaf (ChristenUnie), Victor Paalman (Student & Starter), Yvonne Hessel (SP), David Bosch (PVV) en Cees Bos (Stadsbelang Utrecht). Ook de zes woningcorporaties in de stad - Portaal, Mitros, Cazas, Bo-Ex, SSH en Habion - zijn erbij.
Het Utrechts woondebat in zes stellingen
Het Utrechts Woondebat wordt uitgezonden op UStad op zaterdag 5 maart om 11.00, 15.00 en 20.00 uur en op zondag 6 maart om 11.00, 15.00 en 20.00 uur. Op RTV Utrecht is het debat te zien op zondag 6 maart om 14.00 uur. Het programma is ook online terug te kijken via de website en app van RTV Utrecht.
Het programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Utrechtse Woningcorporaties.
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.