Kunstenaar Joyce Overheul ontwerpt monument voor Truus van Lier

© CLZ
UTRECHT - Kunstenaar Joyce Overheul is door de gemeente uitgekozen om een monument voor verzetsvrouw Truus van Lier te maken. Het monument wordt komend voorjaar geplaatst in het Zocherpark in Utrecht, ter hoogte van de kruising bij het Willemsplantsoen en de Walsteeg.
Het ontwerp van Overheul is afgelopen najaar geselecteerd na een presentatie van drie schetsontwerpen van drie verschillende kunstenaars. Een kunstwerkgroep met een vertegenwoordiging van de initiatiefnemers van het monument maakte deze keuze.
Truus van Lier bracht in de oorlog illegale kranten, berichten en wapens rond. Ook hielp ze Joden naar onderduikadressen en infiltreerde ze bij de NSB en Wehrmacht in Amersfoort. Op 3 september 1943 schoot ze in Utrecht de hoofdcommissaris van de politie, Gerard Kerlen, dood. De NSB'er stond op het punt een groep Joden en verzetslieden op te pakken.
Van Lier moest haar actie met de dood bekopen. Kort na de aanslag werd ze verraden en opgepakt. Op 27 oktober werd ze samen met twee andere Nederlandse vrouwen doodgeschoten in Sachsenhausen.
Eind 2020 werd bekend dat zij een officieel monument krijgt in Utrecht. Er is al een straat naar haar vernoemd in de stad en er is een bloemenmonument; haar naam wordt jaarlijks gespeld met narcissen langs de Catharijnesingel.