Utrechtse studenten doen inzamelingsactie voor Oekraïne

© RTV Utrecht
UTRECHT - Studenten in Utrecht hebben dinsdag en woensdag spullen ingezameld voor de oorlogsslachtoffers uit Oekraïne. In het Kruytgebouw aan de Padualaan werd door dit initiatief een grote berg aan spullen ingezameld.
"We zaten aan het begin van de week met ons bestuur bij elkaar en iedereen had het gevoel dat we iets moesten doen", vertelt Lucie Jeandrain, president van UtrechtInc. Zij en haar medestudenten konden niet stil blijven zitten na het zien van de beelden in Oekraïne. Daarom besloot Lucie met vier andere studenten om een box in het Kruytgebouw te plaatsen waar mede-studenten spullen konden doneren. Na een oproep op Instagram kwamen er zoveel mensen op af, dat het kleine project een serieuze onderneming werd.

Alleen noodzakelijke spullen

Bij de oproep werd vermeld dat alleen noodzakelijke spullen nodig zijn. Hygiënische producten, medicijnen, opladers, batterijen. Maar ook kussens, dekens en slaapzakken. Met klem werd benadrukt dat er geen kleding wordt aangenomen. Dat is er namelijk in overvloed. Je zou denken dat studenten niet de meest kapitaalkrachtige mensen zijn, maar voor een tas vol hoef je niet eens naar de winkel, zo stelt Julia de Reus, student aan de UU. "Ik had nog een rij aan tandpasta in de badkamerkast staan en wat nieuwe handdoeken liggen, die kunnen ze in Oekraïne beter gebruiken."
UU inzamelpunt studenten

Transport naar Oekraïne

Op woensdagavond vertrekken auto's met de ingezamelde spullen naar Oekraïne. "Wij hebben contact met iemand die Oekraïners in Nederland kent. Die gaan vanuit Nederland naar hun thuisland rijden. Wij dachten dat we maar één auto nodig hadden, maar dat moeten er dus echt wel meer zijn", zegt Lucie terwijl ze naar de ingezamelde spullen kijkt.