Stoere foto's van St. Antonius-verpleegkundigen gaan viraal: 'Wij zijn mannen in de zorg en daar zijn we trots op'

UTRECHT - Weinig salaris, een hoge werkdruk en niet echt een mannenberoep. Over verpleegkundigen bestaat een eenzijdig beeld en het is de hoogste tijd voor een beter imago, vindt Niek van Vliet van het Sint Antonius Ziekenhuis. Daarom hebben hij en zijn mannelijke collega’s van de longafdeling zich in stoere poses laten portretteren. Op Linkedin gaan de foto's viraal. "Wij zijn mannen in de zorg en daar zijn we trots op!"
In het midden initiatiefnemer Niek.
In het midden initiatiefnemer Niek. © stoerefotos.nl
Er is de afgelopen tijd vooral veel negatieve publiciteit geweest over werken in de zorg en dat begon Niek te storen. "Het leek me leuk om eens een positief bericht de wereld in te brengen om het vak weer aantrekkelijker te maken. Na een beetje brainstormen kwamen we hierop."
Bij het maken van de foto's is bewust gekozen voor een stoere uitstraling. "Het begon een beetje ludiek met een grapje over een marinierskalender, maar we wilden eigenlijk vooral laten zien dat het niet zielig is om in de zorg te werken."
Verpleegkundigen van het St. Antonius.
Verpleegkundigen van het St. Antonius. © stoerefotos.nl
Mensen krijgen ten onrechte de indruk dat het alleen maar kommer en kwel is voor verpleegkundigen, denkt Niek. "Maar heel veel collega's herkennen zich daar niet in. Het beeld over de werkdruk en de salarissen klopt wel, maar dit neemt ons werkplezier niet weg en aan de cao wordt bovendien gewerkt."
Dat werken in de zorg wordt gezien als vrouwenberoep, merkt hij regelmatig. "Ik denk dat het nog niet helemaal normaal is dat mannen ook verpleegkundigen kunnen zijn. Als ik het vertel, is de reactie meestal enigszins verbaasd. Terwijl dit vak ook heel geschikt is voor mannen. Er komt veel techniek bij kijken, je kunt je specialiseren en het is enorm afwisselend."
Functioneel stoer op de foto.
Functioneel stoer op de foto. © stoerefotos.nl
Niek is blij met de respons op zijn foto-actie. "Dit is boven verwachting, maar blijkbaar wordt het dus gewaardeerd en is dit geluid niet zo vaak te horen. Ik zie het als erkenning, 99 procent van de reacties is ook positief."
Er is inmiddels een kalender van de foto's, maar die hangt op de longafdeling van het Sint Antonius en is niet te bestellen.