Ex-wielrenner Edo Maas schenkt 10.000 euro aan de Hoogstraatkliniek

© RTV Utrecht
UTRECHT - Voormalig wielrenner Edo Maas schonk vanmiddag 10.000 euro aan het revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Een crowdfundingsactie voor een aangepaste bus leverde hem veel meer geld op dan verwacht. Reden voor Maas om de kliniek waar hij zelf gerevalideerd heeft, een steun in de rug te geven.
Edo Maas had vroeger één doel en dat was profwielrenner worden. Maar in 2019 sloeg het noodlot toe tijdens de ronde van Lombardije. Hij liep een dwarslaesie op nadat een automobilist onverwacht het parcours op kwam rijden. Het ongeluk betekende het einde van zijn carrière. Maas werd invalide en revalideerde in de Hoogstraatkliniek te Utrecht.

Aangepaste bus

De twee clubs waaraan Maas verbonden was, wielervereniging RWC en Schaatsvereniging Rotterdam (SVR) wilden iets voor hem doen. Er werd en benefietevenement georganiseerd in de vorm van een wieler-en skeelerwedstrijd om geld op te halen voor de aanschaf van een aangepaste kampeerbus waarin Edo ondanks zijn beperkingen in rond kan rijden. Op die manier zou Maas iets van zijn vrijheid en onafhankelijkheid terugkrijgen. "Ik heb nu een prachtige bus waar ik allemaal superleuke dingen mee kan doen."

Schenking

De crowdfundingsactie leverde zo veel geld op, dat er sprake was van een groot overschot. In totaal werd er zo'n 50.000 euro ingezameld maar aan 40.000 had Edo genoeg. Hij besloot 10.000 euro aan het revalidatiecentrum te schenken waar hij zelf een opknaptraject heeft gevolgd. "Ik heb gekozen om dat bedrag te doneren aan de Hoogstraat, die organiseren namelijk een hele mooie ski-week waar ik zelf ook een keer aan mee heb gedaan en dat was super tof. Ik wilde het bedrag graag doneren aan iets wat dicht bij mijn bed staat en wat ik goed ken en waarvan ik weet dat het een goede richting opgaat."

Zin in de toekomst

Maas is optimistisch over zijn toekomst. Sinds hij zijn droom als profwielrenner niet meer kan verwezenlijken geeft hij een andere invulling aan zijn tijd. Hij heeft sinds de ski-week met de Hoogstraat veel plezier in zitskiën. Maar daarnaast ziet Edo ook wel wat in het kunstenaarschap. "Ik ben eigenlijk direct na m'n ongeluk naar de kunstacademie gegaan in Rotterdam en dat bevalt echt supergoed. Ik heb het ontzettend naar m'n zin. Ik maak heel veel dingen en ik hoop binnenkort m'n eerste expositie te houden."