OM eist celstaf en taakstraf voor verkeersruzie met gewelddadige toegift

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een maand voorwaardelijke celstraf en 100 uur taakstraf tegen een vrouw die bij een verkeersruzie in Utrecht een andere automobilist verwondde met haar autosleutel. De vrouw uit Maarssen zou het slachtoffer ook ruim 1000 euro schadevergoeding moeten betalen. Een paar uur na het incident ging de partner van de vrouw met drie vrienden verhaal halen bij het slachtoffer thuis. Daarbij werd de automobilist hard met een vuurwapen op zijn achterhoofd geslagen. Tegen een 25-jarige Utrechter die de man zou hebben geslagen, eist het OM zeven maanden cel.
De klap met het vuurwapen, veroorzaakte bij de automobilist een flinke hoofdwond. De angststoornissen waar hij eerder last van had, zouden in heviger vorm zijn teruggekomen. De officier van justitie wil dat de verdachte het slachtoffer 3000 euro aan schadevergoedingen betaalt.

Verkeersruzie

Op vrijdag 13 september 2019 haalde de vrouw met de auto haar kinderen van school in Overvecht. Ze kreeg daar ruzie met een andere automobilist, omdat ze een verkeersopstopping veroorzaakte toen ze wilde keren. De man zegt dat hij gelijk door de vrouw met een autosleutel in zijn gezicht werd gestoken, toen hij haar aansprak. Hij liep daarbij een lelijke snee vlak naast zijn oog op. Hij gaf toe dat hij haar had beetgepakt, geslagen en tegen de grond gewerkt. Dat zou hij hebben gedaan om haar rustig te krijgen.
Maar volgens de vrouw trok de man haar bruut aan haar haren uit de auto, sloeg hij haar en veegde hij haar met zijn been onderuit. Het steken met de autosleutel zou daarna in een soort reflex zijn gebeurd. Volgens haar advocaat is volslagen onduidelijk wie van de twee is begonnen en was er sprake van noodweer toen zijn cliënt zich tegen de grote man verdedigde.

Verhaal halen

Toen de vrouw haar man vertelde dat ze in het bijzijn van hun kinderen was geslagen, besloot die verhaal te gaan halen. Hij ging samen met drie vrienden naar het huis van de automobilist. Daar waren ook diens vrouw, broer en schoonzus aanwezig. Bij de voordeur vielen er al snel rake klappen en zou er door de vier mannen met vuurwapens zijn gedreigd. De broer werd in zijn gezicht gestompt en de bestuurder zou op zijn hoofd zijn geslagen met een zilverkleurig automatisch pistool.
De partner van de vrouw en twee van zijn vrienden stonden al eerder voor de rechter. Zij werden kort na de gewelddadige confrontatie aangehouden. De vierde verdachte werd pas later opgepakt. De vrouw van het slachtoffer herkende hem op straat en maakte een foto. Vier agenten die jarenlang regelmatig met hem te maken hebben gehad, herkenden hem op die foto.

Herkenning

In de rechtbank hield de verdachte vol dat ze de verkeerde hebben aangehouden, maar daar gelooft de officier van justitie niets van. Hij hoort bij de vriendengroep van de andere verdachten. En zij twijfelt ook niet aan de herkenning door meerdere agenten die de verdachte al langer kennen. Ook de slachtoffers en hun vrouwen pikten hem eruit bij een fotoherkenning.
Maar volgens de advocaat is er veel aan te merken op die herkenning en was de foto van de vermeende dader op straat veel te vaag. Zij vroeg de rechters om haar cliënt vrij te spreken. De rechtbank doet over twee weken in beide zaken uitspraak. De Utrechter wacht dat af in de gevangenis. Hij zit op dit moment vast na een veroordeling voor roekeloos rijgedrag met dodelijke afloop op de A2 bij Nieuwegein.