Utrechter die nepbom op station plaatste, terug in cel na schenden afspraak met rechtbank

© Koen Laureij
UTRECHT - De man die vorige zomer een nepbom plaatste op het Utrechtse NS-station Lunetten, is kort na zijn vrijlating opnieuw gevangengezet. De 42-jarige B. van B. mocht zijn proces onder voorwaarden in vrijheid afwachten in de zorgboerderij waar hij ten tijde van het incident woonde. Maar toen de Utrechter kort na zijn vrijlating werd aangehouden met een behoorlijke hoeveelheid speed, werd hij daar weggestuurd. Dat bleek vanmiddag tijdens een tussenzitting van de zaak in de Utrechtse rechtbank.
Door het verdachte pakketje lag het treinverkeer tussen Den Bosch en Utrecht op 19 augustus urenlang plat. Pas nadat explosievendeskundigen van de EOD hadden vastgesteld dat het een ongevaarlijke nepbom was, kwam de dienstregeling weer op gang. Volgens de verdachte was het pakketje als grap bedoeld voor een kennis en had hij het per ongeluk op het station laten liggen.
Heb zeker een uur liggen janken in mijn celletje. Ik mis mijn hond, mijn maatje, fucking erg.
Verdachte

'Flinke rugzak'

Volgens advocaat Van Rhijn heeft zijn cliënt grote psychische problemen en hoort hij absoluut niet thuis in de gevangenis. "Hij heeft een flinke rugzak" en het zou beter zijn om zijn verplichte behandeling in het kader van een zorgmachtiging weer te hervatten. De verdachte vroeg de rechtbank zelf ook om een nieuwe kans. "Heb zeker een uur liggen janken in mijn celletje. Ik mis mijn hond, mijn maatje, fucking erg", zei hij teneergeslagen.
Maar zijn verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Zijn langdurige drugsgebruik speelt een grote rol bij zijn psychiatrische problemen. De rechtbank besliste in november vorig jaar dat hij het proces in vrijheid mocht afwachten als hij op de zorgboerderij van Lister zou blijven en zich daar zou laten behandelen. Hij beloofde toen dankbaar dat hij zich aan die voorwaarde zou houden, maar dat ging dus al snel mis.
De nepbom
De nepbom © Ingezonden foto

Eigen schuld

De zorgboerderij wil Van B. niet terug en er is op korte termijn ook geen andere geschikte opvangplek te vinden. Verder zijn er volgens de rechtbank aanwijzingen dat het achterlaten van de nepbom op station Lunetten niet alleen maar "een vergissing en per ongeluk was". Dat zou hij ook aan een getuige hebben gezegd. Hij heeft het bovendien aan zichzelf te wijten dat hij weer in voorarrest zit, benadrukte de voorzitter.
De Utrechter blijft vastzitten tot aan de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 15 maart. Dan worden de verdenkingen tegen hem uitgebreid besproken en komt de officier van justitie met een strafeis.