Bijna alle kantoren van Hoog Catharijne mogen verkocht worden

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De kantoren in Hoog Catharijne mogen verkocht worden. De gemeente Utrecht stemt in met een verzoek van eigenaar Klépierre voor het afsplitsen van de kantoren en het overdragen van de erfpachtrechten. Daarmee is de weg vrij voor verkoop.
Burgemeester en wethouders schrijven in een brief aan de gemeenteraad dat Klépierre zich "vooral wil gaan concentreren op haar kerntaak, namelijk de retailportefeuille".

Bijna alle kantoren

Het gaat bij deze voorgenomen verkoop om bijna alle kantoren in Hoog Catharijne die in bezit zijn van Klépierre, maar niet om het voormalige kantoor van de Rabobank in Gildeveste. Dat staat al zeker acht jaar leeg, wat zorgt voor woede bij omwonenden en onbegrip in de Utrechtse politiek. Wat er met dit pand moet gebeuren is onbekend. Klépierre zei in november "op termijn een nieuwe huurder te willen zoeken".

Nieuw elan en extra fietsplekken

Burgemeester en wethouders erkennen dat het overleg over de herontwikkelingsplannen van Hoog Catharijne niet per se eenvoudiger wordt als er een nieuwe grote erfpachter bijkomt. Wel hopen ze dat de overdracht van de kantoren leidt tot "nieuw elan en een kwaliteitssprong". Er zijn al gesprekken gevoerd met een potentiële koper. Wie dat is, is niet bekendgemaakt.
B en W gaan ervan uit dat de overeenkomst "geen negatieve financiële consequenties heeft voor de gemeente". Het levert de stad wel 1300 extra fietsplekken op, bovenop de 3.000 fietsparkeerplaatsen die al gepland waren. Als de verkoop doorgaat moeten er in totaal binnen vijf jaar 4300 fietsplekken bijkomen. Die zouden kunnen komen in de huidige parkeergarages P1 en P4.

Moreelsebrug

De gemeente kwam gisteren ook al met nieuws over mogelijke trappen aan de Moreelsebrug naar de perrons op Utrecht Centraal. Klépierre hield de bouw van de trappen lang tegen, omdat ze reizigers van de stationshal via het winkelcentrum naar de binnenstad wilden leiden. Nu heeft de gemeente overeenstemming bereikt met het vastgoedbedrijf.