Voor stadsecoloog Mark is de visdeurbel pas het begin: 'Misschien komt er ook wel een vissenhotel'

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - De visdeurbel in Utrecht staat vanaf vandaag weer aan. De lente komt eraan en dus willen de vissen zich voortplanten en zich verplaatsen. Maar bij de Weerdsluis staan ze letterlijk voor een dichte deur.
De gemeente Utrecht bedacht vorig jaar de oplossing; via een onderwatercamera kunnen mensen kijken of er een vis door de sluis wil en vervolgens op een knopje drukken zodat de sluis opengaat. Dat bleek een doorslaand succes, vanuit de hele wereld keken er mensen mee.
Stadsecoloog Mark hoopt dat het niet bij de visdeurbel blijft. Hij zou graag de kwaliteit van de onderwaterwereld in de grachten verbeteren. "De vissen willen plekjes vinden om zich voort te planten. Maar dan hebben ze wel een schuilplek nodig en meer beschutting."
De Utrechtse grachten zijn volgens hem nu nog kaal, een soort bak met water. "Vissen kunnen daar wel doorheen zwemmen. Maar als er bijvoorbeeld een roofdier is, kunnen ze niet schuilen. Ook is er weinig voedsel. We zouden meer planten in de gracht willen, zodat de vissen permanent in de grachten verblijven."

'Waterkwaliteit moet beter'

Uit de analyse van de beelden van vorig jaar bleek dat er vooral veel baarzen in de gracht zwemmen. "Maar we misten ook een paar soorten. Zoals de winde en de alver. Die hadden we wel meer verwacht", vertelt hij. Volgens hem moet de kwaliteit van het water ook beter. "Te vaak belandt er nog afval van de straat in de gracht. We kijken ook naar wat mensen zelf kunnen doen. Misschien komt er wel een vissenhotel zoals je ook bijenhotels hebt!"
Mark hoopt dat de deurbel ervoor zorgt dat mensen een beter beeld krijgen van de onderwaterwereld: "Het lijkt een wereld die zo ver weg is, maar het is eigenlijk heel dichtbij. En ik hoop dat we er zo meer liefde voor krijgen en er beter voor gaan zorgen."