Aantal sterfgevallen door Q-koorts stijgt jaren na uitbraak nog steeds

© UMC Utrecht
UTRECHT - Nog altijd overlijden in Nederland mensen aan de gevolgen van chronische Q-koorts, melden onderzoekers van ziekenhuizen in Utrecht, Den Bosch en Nijmegen. Het totale aantal sterfgevallen dat wordt geweten aan een blijvende Q-koorts-infectie is de afgelopen jaren gestegen tot 116. Sinds 2018 zijn 21 patiënten overleden.
De grootste Q-koortsuitbraak ter wereld voltrok zich tussen 2007 en 2011 in het zuidoosten van Nederland. Tussen de 50.000 en 100.000 mensen liepen de Q-koortsbacterie op. Die kan worden overgedragen van schapen en geiten op mensen. Bij de meeste mensen verdwijnt de bacterie na verloop van tijd weer uit hun lichaam, maar een minderheid van de patiënten liep een chronische infectie op.

Nationale Chronische Q-koorts Database

In de Nationale Chronische Q-koorts Database zijn gegevens opgenomen van 585 patiënten. Ook dat zijn er meer dan in 2018 stonden geregistreerd: er kwamen 66 mensen bij die bewezen of mogelijk aan chronische Q-koorts lijden. "Opvallend is dat zelfs tien jaar na het einde van deze grote uitbraak er nog steeds nieuwe gevallen van chronische Q-koorts zijn gediagnosticeerd bij patiënten die jaren geleden zijn besmet", aldus het Radboudumc.
De database is een samenwerking tussen UMC Utrecht, Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis onder leiding van internist-infectioloog Jan Jelrik Oosterheert (UMC Utrecht), internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers (Radboudumc) en arts-microbioloog Peter Wever (Jeroen Bosch Ziekenhuis) die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de database.
Werkelijke aantallen chronische infecties en sterfgevallen liggen waarschijnlijk hoger, denken de onderzoekers. Doordat chronische Q-koorts een relatief onbekend ziektebeeld is, wordt de juiste diagnose volgens hen vaak gemist. Mensen met deze chronische aandoening kunnen complicaties krijgen aan hun hart en bloedvaten. Om de bacterie bij hen te bestrijden zijn langdurige antibioticakuren nodig. De vandaag gepubliceerde cijfers maken nog eens duidelijk dat de ziekte dodelijk kan aflopen, maar er is wel hoop zegt de Utrechtse onderzoeker.
"Met de Nationale Database Chronische Q-koorts is er een verbetering in diagnostiek en behandeling van deze zoönose met ernstige gevolgen", legt Jan Jelrik Oosterheert, internist-infectioloog bij het UMC Utrecht, uit. "Het heeft ons geleerd dat bundeling van expertise op het gebied van infectieziekten essentieel is om ernstige infecties beter te kunnen behandelen."