D66 verwacht grootste partij in Utrecht te worden

© Peil.nl / D66
UTRECHT - D66 voorspelt dat ze na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Utrecht zal zijn. De lokale afdeling liet Maurice de Hond een peiling uitvoeren en die wijst uit dat D66 op dit moment aan de leiding gaat in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. De partij verliest zetels, maar GroenLinks - op dit moment de grootste fractie - verliest er nog meer, voorspelt De Hond.
Afgelopen weekend ondervroeg de bekende opiniepeiler bijna vijfhonderd respondenten over hun politieke voorkeur. D66 wordt volgens die peiling de grootste partij met 17 procent van de stemmen. GroenLinks en VVD volgen met respectievelijk 14 en 12 procent. De Hond plaatst nieuwkomer Volt met 8 procent van de stemmen direct op plaats vier.

Coalitie verliest

“Het onderzoek van Maurice de Hond is in lijn met andere bronnen en peilingen", zegt politiek verslaggever Marc van Rossum du Chattel van RTV Utrecht. "Op basis daarvan kun je stellen dat de huidige coalitie afstevent op een groot verlies. Zowel GroenLinks, D66 als de ChristenUnie moeten zetels inleveren."
Van Rossum: “Het ziet er naar uit dat Volt de grote winnaar wordt van deze verkiezingen. De partij is nu nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Op basis van alle bronnen lijkt het er sterk op dat Volt als derde of vierde grote partij zijn entree zal maken in de Utrechtse raad."
UKiest

Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.

Net wel of net geen zetel

Voor de SP en BIJ1 wordt het spannend. Met 2 procent van de stemmen krijgen ze net wel of net geen zetel. Lokale partij EenUtrecht, de Piratenpartij, Lijst Marcello van der Wal, de Socialisten en Belang van Nederland zullen er de komende weken nog hard aan moeten trekken als ze een plaats in de gemeenteraad willen veroveren. In deze peiling haalden ze amper één procent. Dat is niet voldoende. Forum voor Democratie lijkt met 3 procent wel op koers te liggen voor een raadszetel.
Op basis van de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft GroenLinks op dit moment 12 zetels in Utrecht. D66 heeft er 10. De komende vier jaar zullen ze beide mogelijk met minder fractiegenoten genoegen zullen moeten nemen, omdat De Hond zeker dertien partijen een kans geeft. Op dit moment bestaat de Utrechtse raad uit twaalf fracties. Inwoners kunnen op 14, 15 en 16 maart kiezen uit twintig kandidatenlijsten.

Recordaantal partijen

“Utrecht stevent af een recordaantal partijen in de Utrechtse raad", zegt verslaggever Van Rossum. "Nu zijn het er twaalf. Na 16 maart zouden het er wel eens dertien of veertien kunnen zijn. Een verdere versnippering van het politieke landschap betekent dat het nemen van besluiten en het vinden van raadsmeerderheden lastiger wordt."
D66 liet Maurice de Hond het opinieonderzoek doen omdat hij vier jaar geleden een redelijk nauwkeurige voorspelling voor de uiteindelijke uitslag zou hebben geleverd. Die peiling werd toen uitgevoerd in opdracht van GroenLinks.