Onderzoekers: 'Controleer alle voetbalstadions op instortingsgevaar'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Alle Nederlandse voetbalstadions moeten worden gecontroleerd op instortingsgevaar. Daarvoor pleit ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV naar aanleiding van de problemen met het Goffertstadion in Nijmegen van NEC.
De huidige norm schrijft voor dat tribunes een maximale belasting van 500 kilo per vierkante meter moeten kunnen weerstaan. Maar als supporters dicht bij elkaar gaan springen en dat ook nog eens in hetzelfde ritme doen, loopt de belasting op naar wel 900 kilo per vierkante meter. Dus moeten alle stadions, dus ook de Galgenwaard, nakijken hoeveel belasting de tribunes aan kunnen en zonodig maatregelen nemen.
Dat zegt Erik Middelkoop, mede-directeur van ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV, vandaag bij de presentatie van het onderzoek naar het instorten van een tribune in het Goffertstadion. Afgelopen oktober stortte een deel van de tribune in tijdens de wedstrijd NEC - Vitesse. Er raakte niemand gewond. Volgens RoyalHaskoningDHV voldeed het Goffertstadion gewoon aan de wettelijke eisen die in het Bouwbesluit staan.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de KNVB gaan zich nu buigen over de kwestie. FC Utrecht heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van RoyalHaskoningDHV.