Dansvoorstelling Birds over de worsteling van jongeren in een jeugdzorginstelling

UTRECHT - Choreograaf Dalton Jansen groeide op in een jeugdzorginstelling. Uit die ervaring haalde hij de inspiratie voor de dansvoorstelling Birds, die gaat over de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen. "Ik heb het ervaren als een heel moeilijk gevecht. Dat er niet echt naar mij werd gekeken en dat er niet werd geluisterd naar wat ik wou en waar ik naartoe wilde, omdat er een systeem is van mensen die bepalen wat jij gaat doen en denken dat dat goed voor je is. Ik heb daar heel lang veel moeite mee gehad."
Route C: Dansvoorstelling Birds over de worsteling van jongeren in een jeugdzorginstelling.
Het verhaal van Birds wordt verteld met dans, muziek en gesproken woord. De titel verwijst naar de vogels die Dalton uit het raam van zijn kamer in de jeugdzorginstelling zag, die vrij waren. "Vrijheid betekent voor mij dat je naar iemand kunt kijken en accepteren hoe diegene is. Er is een bepaald hokjesdenken hoe we moeten zijn. Vrijheid is kunnen zijn wie je wilt zijn."
Scène uit de voorstelling
Scène uit de voorstelling © RTV Utrecht
Birds gaat over Dalton, maar ook over de talloze andere jongeren die in zo'n instelling wonen. Danser Rúben Garcia Arabit: "Ik had nooit over zo'n instelling gehoord, we hebben van te voren documentaires bekeken waarin jongeren en begeleiders gevolgd worden. Ik ken Dalton al zo'n 15 jaar en wist niet dat hij in een instelling woonde en zoveel problemen had. Hij kwam over als een actieve, leuke, spontane jongen. Dat ik achteraf hoor wat hij heeft meegemaakt, is heel indrukwekkend voor mij."
Mijn droom was om een goede danser te worden
Dalton Jansen
Birds is een voorstelling die ook gaat over hoop en over dromen. Dalton: "Mijn droom was om weer bij mijn moeder te gaan wonen. Maar ik kwam erachter dat dat niet ging gebeuren. Toen werd mijn droom dat ik gezien zou worden in dans en dat ik een hele goede danser zou worden. En dat is me gelukt."
De voorstelling Birds van Dox is te zien in verschillende theaters in onze regio.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.