Jet en Rien uit Utrecht leven mee met vrienden in Oekraïne: 'Ze bereiden zich voor op een bombardement'

UTRECHT - Utrechters Jet van Bennekom en Rien Hamers volgen het nieuws rond Oekraïne en Rusland op de voet. Met hun stichting OeKU zetten ze zich al decennia in voor jongeren in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Sinds enkele weken houden ze dagelijks contact met hun vrienden aan de andere kant van het continent. "We zien de angst groeien."
"We are worried. No one knows what happens next. Pray for us." Vanaf haar Utrechtse keukentafel leest Jet een appje voor dat ze gisteravond kreeg van een kennis uit Kiev. Waar aanvankelijk vooral de inwoners van Oost-Oekraïne bezorgd waren voelen nu ook de hoofdstedelingen zich steeds meer bedreigd. "Hij zegt dat hij nooit had kunnen voorstellen dat hij daadwerkelijk bezig zou zijn met het inrichten van de schuilkelder. Ze bereiden zich voor op een bombardement."
Aan de muur van zijn kamer in Kiev hangt een ets van de Domtoren, die hebben we hem gegeven.
Jet en Rien zijn namens stichting OeKU al zo'n dertig jaar bezig met kinderweeshuizen in Kiev. Ook organiseren ze met uitwisselingsprojecten voor muzikanten. "We laten ze optreden in de Geertekerk." De man van wie Jet het appje voorlas, is dol op Utrecht, zegt ze. "Aan de muur van zijn kamer in Kiev hangt een ets van de Domtoren, die hebben we hem gegeven."
Jet leest op Radio M Utrecht de appjes voor die ze uit Oekraïne krijgt
De zorgen aan de Utrechtse keukentafel zijn heel groot. Veel Oekraïners zijn arm en door de situatie met Rusland gaan de energieprijzen enorm stijgen. Gevoelsmatig zou Jet het liefst zo snel mogelijk naar Oekraïne afreizen om te helpen. "Maar dat zou natuurlijk belachelijk zijn."
'Alle Oekraïense vrouwen in de leeftijd 25 tot 60 jaar zijn getraind in verdediging.'
'Ik begrijp Poetin'
Net als Jet maakt ook haar man Rien zich grote zorgen. Hij probeert het conflict op een neutrale manier te duiden: "Poetin vindt dat Oekraïne geen zelfstandig land kan zijn, want het was drie eeuwen onderdeel van Rusland. Ik snap die gedachte wel, vanuit Russisch perspectief. Ik begrijp Poetin heel goed. Maar de Oekraïners doen dat niet. Die zijn drie eeuwen overheerst. Oekraïners in het westen hebben altijd enorme hekel gehad aan Russische overheersing."
Het klopt dat aan het eind van de Koude Oorlog de suggestie is gewekt dat de NAVO niet verder oostwaarts zou uitbreiden.
Ook Laurien Crump probeert de houding van Poetin te verklaren. Zij is universitair docent Internationale Betrekkingen en vertelt op Radio M Utrecht dat de woede van Rusland decennia terug gaat. "Poetin wil niet dat de NAVO verder oprukt naar het oosten. Het klopt dat aan het eind van de Koude Oorlog de suggestie is gewekt dat de NAVO niet verder oostwaarts zou uitbreiden. Daar ligt een heel grote grief bij Poetin."
Laurien Crump legt op Radio M Utrecht uit waarom Poetin zich bemoeit met Oekraïne.
Want Oekraïne heeft inmiddels het voornemen bij de NAVO te gaan horen. Volgens Crump heeft Poetin daadwerkelijk geprobeerd de boel diplomatiek te bewerkstelligen. "Maar hij heeft ook altijd gezegd: als diplomatie niet lukt, kom ik met een militaire oplossing."
Hoewel Crump probeert Poetin te begrijpen, veroordeelt ze zijn handelen sterk. Ze noemt zijn toespraak, waarin hij zei dat Oekraïne geen bestaansrecht heeft als soeverein land, 'bizar'. Afgelopen nacht hield Poetin een nieuwe toespraak. Hierin zei hij bereid te zijn te zoeken naar 'diplomatieke oplossingen', maar ook dat de veiligheid van zijn burgers 'niet onderhandelbaar' is.