Nog 500 plekken vrij in Utrechtse portrettengalerij voor stadsjubileum

UTRECHT - Over 100 dagen bestaat Utrecht 900 jaar. Als onderdeel van het verjaardagsfeest werkt Stichting De Duvel en z'n Ouwe Moer sinds de zomer aan een digitale portrettengalerij van 900 Utrechters. Inmiddels zijn er 400 portretten gemaakt.
Deze portretten van 'Gekomen om de blijven' duiken overal op in de stad en via een QR-code kun je naar het verhaal van de geportretteerden luisteren. Wat betekent Utrecht voor hen? Wat heeft hen naar Utrecht gebracht en waarom zijn ze gebleven?
Op 2 juni 2021, precies een jaar vóór de start van Utrechts 900e jubileum werden de eerste drie portretten onthuld door burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein. Er worden portretten gemaakt van zowel hedendaagse Utrechters als ook van historische Utrechters. Daardoor moet er straks een goede afspiegeling van de bewoners van de stad zijn: bewoners van volkswijken, van chique buurten, studenten, Utrechters uit het asielzoekerscentrum en uit de geschiedenisboeken, zoals Belle van Zuylen.
Er zijn nog 500 plekken vrij voor een portret en mensen kunnen zich nog aanmelden tot mei. Carolien Arnold, artistiek leider van 'Gekomen om te blijven' maakt nog eens duidelijk dat iedere Utrechter welkom is voor een foto: "Het mooie aan dit project, is dat iedere Utrechter mee mag doen, gewone en buitengewone Utrechters, geboren Utrechters en nieuwkomers, de buurvrouw en de burgemeester. We zorgen ervoor dat er uiteindelijk een goede afspiegeling van de stad ontstaat." Utrechters die een portret van zich willen laten maken kunnen zich nog online aanmelden.
Aram Eduati
Aram Eduati © Gekomen om te blijven
Toen geportretteerde Aram Eduati over 'Gekomen om te blijven' hoorde, wist hij meteen dat hij een portret wilde. "Dit leek mij een hele mooie kans om iets kleins terug te doen voor de stad die mij zo veel heeft gegeven. Via dit project kan ik mijn liefde voor Utrecht met iedereen delen." Inmiddels is Arams verhaal voor iedereen te beluisteren.
Los van de 900 portretten wordt er ook aandacht besteed aan het aftellen van de dagen. Elke week wordt het aftelbouwwerk in een andere wijk in Utrecht geplaatst. Mensen kunnen een foto bij de constructie maken en zichzelf later terug zien in een timelapse. Vandaag sprong de teller op 100 bij de Helling in Utrecht.