21 en 15 maanden cel voor overvallers pakketbezorger die gepakt werden door gps-signaal

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Twee 25-jarige mannen uit Utrecht en Zeist gaan 21 en 15 maanden de cel in voor een gewelddadige overval op een pakketbezorger. De man uit Utrecht krijgt een hogere straf omdat hij eerder een soortgelijke overval pleegde en voorwaardelijk vrij was.
Een jaar geleden overvielen de mannen de pakketbezorger in Utrecht. Ze waren hem gevolgd vanaf het sorteercentrum, waar hij in alle vroegte op pad ging met veertig mobiele telefoons. Toen de bezorger op zijn eerste afleveradres op de Bakemastraat in Leidsche Rijn zijn kofferbak opende, nam een van de mannen hem in een nekklem.
De pakketbezorger kreeg een pistool tussen zijn ribben gedrukt en moest op zijn knieën gaan zitten. De andere man reed weg met de bestelbus en zijn handlanger ging er enige tijd later achteraan in de auto waarin ze gekomen waren.
Wat de overvallers niet wisten was dat het bezorgbedrijf voor de veiligheid een gps-tracker in een van telefoonpakketjes had gestopt. De politie kwam de verdachten daardoor kort na de overval al op het spoor.

Planmatig en gewiekst

Volgens de rechter zijn de overvallers planmatig en gewiekst te werk gegaan. Ze deden de dag vóór de beroving een voorverkenning bij het postbedrijf. Op de dag zelf sloegen ze direct bij de eerste klant toe – op het moment dat alle pakketjes nog in de auto lagen.
De verdachten hebben niet stilgestaan bij de impact die een dergelijke gewelddadige beroving op de pakketbezorger zou hebben en hebben alleen aan hun eigen geldelijk gewin gedacht, zegt de rechter verder. Bovendien neemt de rechtbank de verdachten kwalijk dat zij met hun handelen hebben bijgedragen aan gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij.
De verdachte uit Utrecht maakt deel uit van een bij politie en justitie beruchte groep criminele jongeren. Voor een andere gewelddadige diefstal kreeg hij eerder een gevangenisstraf van 3 jaar en 9 maanden.