Tygo (12) opnieuw opgeschrikt door vuurwerk bij FC Utrecht – Vitesse

UTRECHT - Omdat Tygo (12) in november zo geschrokken was van het vuurwerk tijdens de wedstrijd tegen Vitesse, was hij vandaag samen met zijn vader speciaal te gast in de Galgenwaard. Het was bedoeld als goedmaker voor de vorige keer, toen FC Utrecht-supporters de wedstrijd met vuurwerk verstoorden. Helaas ging het weer mis: dit keer gooiden Vitesse-fans vuurwerk op het veld en werd de wedstrijd stilgelegd.
Vuurwerk tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Vitesse.
Vuurwerk tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Vitesse. © ANP
Tijdens de wedstrijd in november komt het vuurwerk vlakbij Tygo's zitplaats in het GelreDome terecht. De schrik zit er daarna zo goed in dat hij een brief schrijft aan de KNVB, is te lezen bij Omroep Gelderland. Tygo vraagt zich af hoe de supporters het vuurwerk het stadion in krijgen en schrijft: "Als het voetbal zo doorgaat, is het niet meer veilig voor iedereen."
Daar wilde de Supportersvereniging FC Utrecht iets aan doen. Danny van der Linden nam contact op met vader Alex en nodigde ze uit voor de return in februari. "We wilden ze de positieve kant van de FC Utrecht-supporters laten zien."
Tygo is groot Vitesse-fan.
Tygo is groot Vitesse-fan. © Alex Schreijenberg
De dag begint goed met een hartelijke ontvangst in de Galgenwaard, vertelt vader Alex na de wedstrijd. Ze krijgen een plek in de Business Lounge met een goed uitzicht op het veld terwijl de broodjesbal en frikandellen voorbijkomen. "Zo heeft Tygo nog nooit bij een voetbalwedstrijd gezeten", geeft zijn vader lachend toe. Zijn zoon is net naar bed na de bijzondere ervaring van vandaag, die door de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tóch weer een zwart randje heeft.
Want na iets minder dan een halfuur spelen wordt het eerste vuurwerk op het veld gegooid. Dit keer komt het uit het Vitesse-vak vandaan. Vader Alex is er niet over te spreken. "Ik word er ook wel boos om. Het is belachelijk." Ook Tygo baalt ervan.
Dit keer zaten de twee een stuk verder van de vuurwerkgooiers af dan vorige keer. "Gelukkig", zegt vader Alex. Daardoor is de situatie voor Tygo een stuk minder eng. Samen blijven ze rustig zitten op de hoofdtribune terwijl de wedstrijd zo'n twintig minuten stilligt voordat die weer verder gaat. Na afloop overheerst daarom vooral een goed gevoel bij Tygo en zijn vader. Vooral over de sfeer in de Galgenwaard is Alex achteraf te spreken. "We werden goed ontvangen. Echt aardige mensen."

Excuses per appje

Tegelijkertijd balen ze enorm van de actie. Alex: "Ik ken ook mensen die op dat moment in het uit-vak staan en die dan toch weer in een hele vervelende situatie terechtkomen." Hij baalt ook van de Vitesse-supporters die dit keer met het vuurwerk gooiden. "Ik heb achteraf nog met een appje mijn excuses aangeboden aan de supportersvereniging van Utrecht. Het is gewoon schandalig dat zoiets gebeurt. Zulke excessen moeten uit het voetbal worden gehaald." Ook voetbalclub Vitesse heeft afstand genomen van deze supporters.
Na de vorige wedstrijd in november sprak Tygo zijn twijfel uit of hij nog wel een seizoenskaart zou willen als dit soort vuurwerkincidenten vaker voorkomen. Volgens zijn vader is het opzeggen van die kaart nog niet aan de orde. "Maar we kijken wel selectief tegen welke ploeg Vitesse moet voetballen. Dan bedenken we of het veilig is. En als het niet goed voelt, dan gaat Tygo niet mee."
De wedstrijd eindigde overigens in een 1-1.