Noodzaak of waanzin? Debat over windmolens in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Onder het motto noodzaak of waanzin kruisten voor- en tegenstanders zaterdag de degens over nut en noodzaak van het plaatsen windmolens in Utrecht. Het debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen was georganiseerd door Buren van Rijnenburg en Buren van Lage Weide, in samenwerking met het Stadspodium. Ook gemeenteraadsleden en wetenschappers namen deel aan de discussie in Zimihc in Overvecht. Het windmolendebat is hier terug te zien.
Om de voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs heeft de gemeente Utrecht locaties aangewezen waar zonnepanelen en windmolens geplaatst kunnen worden, waaronder industrieterrein Lage Weide en polder Rijnenburg en Reijerscop. Al jaren is hier veel verzet tegen van omwonenden. Er wordt onder meer gevreesd voor de negatieve effecten van geluid en slagschaduw.
"Natuurlijk wil iedere burger meewerken aan de transitie naar groene energie", stellen Buren van Rijnenburg en Buren van Lage Weide. "Maar is het verstandig om windmolens dichtbij woningen te plaatsen als het ook anders kan? Moeten omwonenden zich dan opofferen voor de veel grotere vervuiling van andere CO2-verbruikers, zoals bedrijven?"
Het is goed om te wachten tot nieuw onderzoek naar gezondheidseffecten klaar is, zei klinisch fysicus en audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum tijdens het debat. Hij onderzoekt de geluidseffecten van windturbines. GroenLinks-raadslid Rachel Heijne benadrukte dat klimaatcrisis te groot is om de plannen niet door te zetten. VVD'er Gertjan te Hoonte opperde dat er betere plekken zijn te vinden voor windmolens.
UKiest
Meer verkiezingsnieuws en andere informatie vind je in ons dossier UKiest.