Flitsbezorgers niet meer welkom in woon- of winkelbuurt, Utrecht pakt 'doorn in het oog' aan

© ANP
UTRECHT - Utrecht wordt strenger voor flitsbezorgers. De gemeente kan nieuwe vestigingen tegenhouden en gaat strenger optreden tegen overlast. Dat heeft de gemeenteraad besloten.
Met het 'voorbereidingsbesluit detailhandel en bezorging' kan de gemeente strenge voorwaarden stellen aan flitsbezorgers. Nu vestigen de bedrijven zich vaak in winkelpanden, daarmee verstoren en onderbreken ze de samenhang in een winkelstraat in de ogen van Utrecht. Nieuwe vestigingen moeten geschikte locaties vinden en aantonen hoe ze de overlast beperken. Ook hebben ze een vergunning nodig.
"Het zijn ‘winkelpanden’ maar de ondernemers vinden het niet de bedoeling dat winkelend publiek daar naar binnen stapt: zo ontbreken aanlokkelijke etalages en ruiten zijn vaak afgeplakt", zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). “Eigenlijk zijn het distributiebedrijven in een winkelstraat of in een woonbuurt.”

Overlast

Woensdag werd bekend dat een vestiging van flitsbezorger Flink aan de Amsterdamsestraatweg dicht moet, Flink heeft daar zes weken de tijd voor. Het bedrijf handelt volgens de gemeente niet volgens het bestemmingsplan. Omwonenden ervaren veel overlast van geparkeerde fietsen op de stoep, geluidsoverlast van medewerkers en vuilnis op straat. Ook op andere locaties ervaren omwonenden overlast. In Utrecht zijn behalve Flink ook bezorgdiensten Gorillas en Getir actief.
De gemeente gaat nu per bestaande vestiging bekijken of de onderneming past in het bestemmingsplan. Als dat niet het geval is wordt er 'handhavend' opgetreden. Als een flitsbezorger wel aan het bestemmingsplan voldoet, gebeurt er niks. Ook hoeft er dan geen vergunning worden aangevraagd. Bij overlast in de openbare ruimte wordt wel opgetreden, aldus de gemeente.
Wethouder Verschuure noemt de overlast, de opzet en de uitstraling van flitsbezorgers een "doorn in het oog". Hij wil dat winkelstraten aantrekkelijk blijven. "Winkeliers krabbelen juist nu op, na bijna twee jaar coronacrisis. Daarom werken we ook aan de verbetering van winkelstraten, om die weer mooi en aantrekkelijk te maken. Daar passen flitsbezorgbedrijven gewoonweg niet tussen.”

Nog strenger

Als het aan de Utrechtse fractie van GroenLinks ligt, kan de aanpak nog strenger. Raadslid Fred Dekkers noemt de aangekondigde maatregelen een belangrijke stap. "Wij vinden het daarbij essentieel dat niet alleen oude, maar ook bestaande vestigingen van flitsbezorgers aangepakt worden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat vestigingen die er al zitten, gewoon overlast kunnen blijven geven.”
De Utrechtse VVD zegt graag ruimte te bieden aan nieuwe ondernemers, zoals flitsbezorgers, maar heeft ook oog voor de overlast. Zij vinden ontoegankelijk winkels niet pasen in winkelstraten en vrezen overlast in woonwijken. Ook de verkeersveiligheid is voor de VVD een punt van aandacht.
Toch denkt de VVD dat er in de stad genoeg plekken zijn waar de flitsbezorgers wel mogelijk zijn. Zowel VVD als GroenLinks willen een breder debat voeren over de plek die de bedrijven hebben in Utrecht.
Wethouder Verschuure heeft de bedrijven aanstaande maandag uitgenodigd voor een gesprek.